Федерација Босне и Херцеговине у првом валу ширења коронавируса прогласила је стање несреће које је трајало од средине марта до краја маја 2020. Главна предност такве одлуке, према ријечима чланова федералне владе, била је поједностављивање и убрзавања доношења кључних одлука, посебно оних о јавним набавкама. Резултат такве одлуке била је афера “Респиратори” због којих се неким члановима владе и кризног штаба данас суди.

Број заражених и хоспитализираних у Федерацији БиХ поновно расте, опорба је тражила поновно увођење стања несреће, но федерална влада се на тај корак није одлучила. У координацији са кантоналним премијерима препоручују се и усвајају нове мјере попут забране кретања.

“Док се влада игра упутстава ресторанима, људи умиру и остају без посла. Када можемо очекивати Цовид 3 сет мјера, шта ова влада мисли подузети по економској катастрофи која нас чека након што сахранимо многе суграђане, казала је заступница у ЗД ПФБиХ Сабина Ћудић.

“Мишљења сам да су мјере које су биле пажљиво планиране у комбинацији са постепеним отварањем економије средином другог квартала дале резултате, а посебно се желим осврнути на фискалне инјекције из буџета Федерације, 180 мил марака директно према субјектима, 230 мил према нижим нивоима власти, 40 мил према клиницким центрима”, рекао је премијер Федерације БиХ Фадил Новалић.

Стручњак за уставно право Нурко Побрић мишљења је да влада нема препрека за увођење стања несреће проузроковане коронавирусом.

“Федерација прописује мјере а кантонима се даје могућност с обзиром на ситуацију да пропису само строже мјере, не може кантон умањивати и редуцирати мјере, то је по закону тако али у пракси није, истакао је Побрић.

Један од разлога што Федерација БиХ не уводи стање природне несреће је и чињеница да су грађани након афере респиратори и неуспјеха приликом набаве цјепива потпуно изгубили повјерење у владу сматра, уредник портала Бљесак.

“Прва је ствар сложеност федерације јер смо видјели да су неке федералне одлуке падале на судовима и сад је одлука о новом полицијском сату упитна јер је мозе сватко оборити. Друга ствар је да федерација нема новца нити кантони имају новца да плате људима које би присилили да затворе своје послове па се играмо мјера које не доносе, ништа, велики су недодирљиви а мали људи, казао је главни уредник портала Бљесак.инфо Беро Јурич.

Ангела Меркел је након критика покрајинских премијера и њемачких подузетника изашла пред јавност и објавила да повлачи одлуку о строгом затварању најављеном за Ускрс, назвавши то својом грешком. У Босни и Херцеговини која је по смртности при врху, а по процијепљености становништва на самом еуропском дну, нитко се нема потребу испричати грађанима због, како су рекли, играња државе.