Министарка спољних послова Бисера Турковић најавила је да ће у понедјељак стићи пола милиона вакцине “Астразенека” које нам је донирала Аустрија. А да ли ће надлежни у Федерацији коначно испунити обећање грађанима и омогућити им вакцинацију у мјестима пребивалишта? У Федералном Заводу за јавно здравство сада тврде да су у току посљедње припреме за испоруку 500 хиљада вакцина “Синофарм”. Прве су то дозе вакцина које је Федерација директно купила.

Тренутно је у 10 кантоналних завода за јавно здравство на располагању 135.399 доза вакцина. То је, како кажу из федералног Завода за јавно здравство, довољно. Довољно или не, многи грађани нису чекали на вакцине у БиХ.

“‘Обје вакцине, али не овдје..’;

‘Ја сам се вакцинисао у Новом Пазару..’;

‘У јануару ван БиХ..’; ‘Не, немам времена..’;

‘Нисам, не вјерујем у ово..’;

‘Треба се наручити, треба времена, или нема вакцина, увијек је нешто, рекли су да се може сад отићи и без да се наручи али нисам стигао још..”, кажу грађани.

Хиљаде је и других грађана који су вакцинисани изван бх. граница. Здравствене институције у БиХ немају званичне податке о том броју.

“Што се тиче података о броју цијепљених у иноземству, ми те податке немамо, потражујемо их од Министарства вањских послова”, каже Синиша Скочибушић, директор ЗЗЈЗ ФБиХ.

Због најаве новог таласа пандемије, који се очекује најесен важно је да се што више грађана вакцинише, упозорава струка.

“Најбоље да се вакцинишемо, што већи број становништва, имамо колективни имунитет и то је око 70 посто становништва што је стекло природни имунитет да је преболовало или што је вакцинисано, то је око 70 посто становништва, то је најбоља заштита”, истиче Јасенко Карамехић, имунолог.

“Користим прилику да позовем све грађане да се одазову на цијепљење, а све здравствене раднике, прије свега равнатеље, али и све оне који су задужени за цијепљење, да отворе домове здравља да се тако организирају да људи могу лакше и приступачније доћи”, поручио је Скочибушић.

До сада је у Федерацији БиХ утрошено више од 387 хиљада доза вакцина, показују подаци федералног Завода. Првом дозом је вакцинисано 245.000 људи, с двије дозе 142.713. Највише је вакцинисаних у Сарајевском, Тузланском и Зеничко-добојском кантону. У Републици Српској дневно се вакцинише више од 4 хиљаде грађана. Код више од пет хиљада ставновника Брчко дистрикта комплетиран је процес вакцинације, с обје дозе, док је пријављених више од 13 хиљада.