Данас се навршава 20 година од почетка емитовања програма БХ Радија 1, и 19 година од емитовања првог дневника БХТ1 на ентитетским емитерима.

Емитовање програма БХ Радија 1 услиједило је након одлуке високог представника у октобру 2000. године, којом су створени су законски оквири за успоставу Система јавног емитирања у БиХ и успоставу Јавног сервиса БиХ.

О почецима емитирања Јавног сервиса БиХ у “Јутру за све” говорили су Белмин Карамехмедовић, генерални директор БХРТ-а, Сенада Ћумуровић, савјетница генералног директора, Ермина Хрустемовић и Мирела Хуковић Хоџић, уреднице у програму БХ Радија 1.

Мисија Радија Босне и Херцеговине је да служи јавности, на цјелокупној територији Босне и Херцеговине, са програмима који задовољавају њихове основне потребе за информисањем, образовањем и забавом, те да допринесе одбрани и развоју суштинских вриједности демократског друштва.

Ја сам сретна што се 7. маја покренуо државни пројекат, радили смо нас неколицина старијих са младом генерацијом, младим дипломирнаим новинарима који нису имали дана искуства, чудо је да смо успјели, казала је уредница првог дневника БХТ1.

На самосталној фреквенцији, БХТ1 са цјелодневним програмом емитира се од љета 2004. године.

Рад на БХТ1 је огромно искуство за моје колеге и мене. Ово је било нешто ново за нас, овдје смо почели градити своју професиналну каријеру, казао Сеид Масница, који од 2002. ради у Информативном програму.

Историјат

Историјат електронских медија у Босни и Херцеговини започео је 10. априла 1945. када је Радио Сарајево стартао са емитовањем. Прва телевизијска емисија из студија ТВ Сарајево емитирана је 1961. године. У том периоду, РТВ Сарајево је била равноправна чланица Југословенске радиотелевизије (ЈРТ).

У октобру 1991. године, РТВ Сарајево је трансформирана у РТВ БиХ, као јавно предузеће. Након распада Југославије, РТВ БиХ излази из ЈРТ-а, а од 1. јануара 1993. постаје активна чланица ЕБУ-а.

Радиотелевизија Босне и Херцеговине је независни јавни емитер на нивоу државе Босне и Херцеговине, који производи и емитира домаћи и међународни радијски и телевизијски програм, као и мултимедију за јавност у демократској, мултинационалној, мултикултуралној и плуралистичкој држави Босни и Херцеговини.