Припадници руске Федералне службе безбједности (ФСБ) ухапсили су двије особе које су планирале војни удар у Бјелорусији и атентат на предсједника Александра Лукашенка.

“Током специјалне операције коју су извршили припадници ФСБ-а уз Државни комитет за безбједност Бјелорусије (КГБ), спријечене су илегалне активности Јурија Леонидовича Зјанковича, који има двојно америчко-бјелоруско држављанство и бјелоруског држављанина Александра Федута”, саопштено је из ове ФСБ-а.

Како је саопштено, Зјанкович и Федута припремали су војни удар у Бјелорусији према испробаној шеми “обојене револуције”, уз учешће локалних и украјинских националиста, те физичко уклањање предсједника Александра Лукашенка, преноси руска новинска агенција ТАСС.

“На основу информација добијених од бјелоруских партнера, симпатизери радикалне опозиције Званкович и Федута организовали су дискусију о плану за оружани устанак у Бјелорусији и донијели одлуку да се лично сретну у Москви”, навели су у саопштењу.

По доласку Зјанковича у Москву и након консултација у САД и Пољској, састанак је одржан у приватној просторији ресторана у руској пријестоници.

Током сусрета завјереници су истомишљеницима и генералима у бјелоруској војсци рекли да је за успјех у спровођењу њиховог плана неопходно физички уклонити све важније личности у Бјелорусији.

Зјанкович и Федута су детаљно описали план војног удара, укључујући упад у радијске и телевизијске центре ради емитовања обраћања нацији и блокирања војске и припадника специјалне полиције лојалних властима у Минску.

Удар је, наводно, био планиран за 9. мај током параде поводом Дана побједе у Минску, наводе из ФСБ-а