Александар Радић из Челинца осуђен је на двије година затвора јер је испалио пројектил из ручног ракетног бацача “зоља” на зграду “Аграминвеста” у Бањалуци. Како је казао судија Далибор Кордић, пресудни доказ за ову пресуду био је ДНК осуђеног на пројектилу.

Ову одлуку данас је донијело судско вијеће бањалучког Основног суда, а суђење Радићу завршило се 6. фебруара.

Оптужница је Радића теретила да је пуцао на зграду концерна “Аграминвест” у Булевару српске војске у Бањалуци 30. марта 2018. године око 23:40 часова. Према наводима оптужнице, испалио је пројектил из ручног ракетног бацача “М80”, такозване “зоље” и ракета је погодила девети спрат зграде гдје су смјештене пословне просторије друштва за осигурање “Еурохерц” те је експлодирала, пробила прозор и завршила у плафону једне од канцеларија.

У оптужници се истиче да је, усљед дејства експлозије бојеве главе пројектила, изазвана опасност по живот радника обезбјеђења Дејана Д. који је био у згради, те је проузрокована материјална штета од 29.129 КМ. Наводи се да је Радић након тога у бањалучкој улици Франа Супила 8 одбацио празан лансер ручног ракетног бацача и удаљио се у непознатом правцу. Оптужница га терети и да је току 2018. године набавио и до критичног дана недозвољено држао “зољу”.

У почетку истраге био је сумњичен и за тероризам, али је Републичко тужилаштво обуставило истрагу за то кривично дјело.

Окружни тужилац Далибор Врећо затражио је да Радић буде осуђен јер сматра да докази указују на то да је починио дјело за које се терети, док је Радић на завршетку суђења рекао да то није урадио и истакао да је његов биолошки траг на оружју остао вјероватно из протеклог рата.