Представа “Идентитлук”, настала у копродукцији Хрватског народног казалишта (ХНК) у Мостару, Народног позоришта Мостар и Студија за изведбене умјетности, награђена је двјема наградама на 39. Позоришним/казалишним играма БиХ у Јајцу.

Жири публике прогласио је “Идентитлук” најбољом представом, а цијелом глумачком ансамблу представе стручни жири додијелио је Награду за најбоље глумачко остварење.

У представи су играли: Ајла Хамзић, Јелена Кордић Курет, Амела Кресо, Иво Крешић, Недим Малкочевић, Дражен Павловић, Иван Скоко, а Мирела Мијачанк Кордић мијењала је Фатиму Казазић Обад која је на породиљном одсуству.

Ове су награде потврда колико је представа омиљена међу публиком и јамац дугога казалишног живота. Настала је према мотивима из есеја “У име идентитета” Амина Малуфа, под редатељском палицом Тање Милетић Оручевић. Драматургију потписује Драган Комадина, сценографију и костимографију Сабина Трнка, а глазбу Хусеин Оручевић.

Жири 39. Позоришних/казалишних игара у саставу Маја Ласић, Дамир Алтумбабић и Дубравка Зрнчић-Куленовић, погледао је свих пет представа које су биле у програму главне селекције Игара и констатирао да, иако се организација Игара одвијала под изванредним околностима, сви казалишни судионици заслужују признање што су својим судјеловањем омогућили континуитет Фестивала и испунили намјеру организатора.

Пандемија се одразила на рад и на репертоар босанскохерцеговачких казалишта, па је то вјеројатно један од разлога што нити једна представа није заснована на сувременом тексту, те што су продукцијски представе биле мање захтјевне, али све то није утјецало на ангажман и радост игре свих ансамбала, приопћено је из ХНК Мостар.

Представа “Идентитлук” бит ће изведена 27. рујна на Међународном фестивалу комедије “Мостарска лиска” те 23. листопада на Марулићевим данима у Сплиту.