У акцији коју су провеле двије бискупије са сједиштем у Херцеговини прикупљено је више од пола милијуна марака (око 263.000 еура) за помоћ у потресу настрадалом подручју Баније.

Од милодара који су се прикупљали по жупама у Мостарско-дувањској и Требињско-мрканској бискупији прикупљено је 208.866 еура, појединачне уплате су износиле скоро 19.000 еура, а путем хуманитарног телефона, који је покренуо Царитас у Мостару заједно с телеком компанијом ХТ Еронет, прикупљено је 35.870 еура.

Укупно је из двију херцеговачких бискупија на рачун Царитаса Сисачке бискупије уплаћено 263.673 еура, извијестили су представници Цркве.

Акција прикупљања милодара за Банију по одлуци бискупа у БиХ провела се на мисама 3. сијечња.

Мостарско-дувањски бискуп тим је поводом упутио захвалу свим дароватељима који су се укључили у акцију Католичке цркве у БиХ казавши како је ријеч о важном изразу солидарности.

“Снажан потрес који је погодио Средишњу Хрватску, Сисачко-мославачку жупанију, односно велик дио Сисачке бискупије, потакнуо је многе да, појединачно и организирано, искажу конкретну солидарност с толикима који су у једном тренутку остали на улици, без ичега: од свагдањега круха и руха до постеље, стана или куће“, навео је бискуп у захвали.

Бискуп Палић је при томе навео како је велики број појединаца, подузећа, институција, представника разних удруга с подручја Херцеговине одлучио самостално помоћи потресом погођеном подручју.