Вијеће за регионалну сарадњу (РЦЦ) и његов пројекат за развој и промоцију туризма организирају дводневну регионалну конференцију „Туризам као кључ одрживог развоја“, која почиње данас, а којом се обиљежава завршетак овог пројекта којег је финансирала Европска унија.

Како би се отворио пут за опоравак индустрије туризма и путовања, очекује се да ће министри и владини званичници са западног Балкана сутра подржати Декларацију из Тиране о заједничким регионалним протоколима ради помоћи опоравку и расту одрживог туризма у региону, саопћено је из РЦЦ-а.

Декларацијом из Тиране предвиђа се позиционирање туризма као кључног стратешког сектора за регионални економски опоравак и одрживи развој, координација поновног отварања и наставка рада ланца снабдијевања индустрије туризма и путовања, омогућавање сигурног и несметаног путовања чиме ће се потаћи опоравак и раст шест економија западног Балкана.

Такођер, предвиђа се примјена усклађених здравствених и хигијенских протокола како би се ускладио опоравак и потакло повјерење путника, и координација промоције и информисања како би се изградило повјерење у регион као одговорну, поуздану и одрживу дестинацију, наводи се у саопћењу.

Конференцију ће отворити генерална секретарка Вијећа за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу и директорица Регионалног одјела за Европу Свјетске туристичке организације (УНWТО) Алесандра Прианте.

Званична потврда Декларације из Тиране о заједничким регионалним протоколима ради помоћи туризму на западном Балкану бит ће одржана сутра.

На конференцији ће учествовати министри и високи званичници одговорни за туризам из шест економија западног Балкана, као и чланови Радне групе за туризам западног Балкана, представници Европске комисије, Делегација Европске уније на западном Балкану и међународних организација које дјелују у индустрији туризма у региону, саопћено је из РЦЦ-а.