Редовна сједница Високог судског и тужилачког савјета БиХ биће одржана данас и сутра у Требињу, најављено је из ове правосудне институције.

Првог дана засједања, према предложеном дневном реду, биће покренута процедура жријебања за избор нових чланова Савјета.

Слиједе именовања судије Врховног суда Републике Српске, те судија у Окружном суду у Бањалуци и Основном суду у Шамцу.

Чланови Савјета именоваће и предсједника Апелационог суда Брчко дистрикта.

У правосудним институцијама Федерације БиХ биће именован главни тужилац и његов замјеник у Кантоналном тужилаштву Средњобосанског кантона, као и замјеник главног тужиоца Кантоналног тужилаштва Западнохерцеговачког кантона.

Предвиђена су и именовања судија у општинским судовима у Ливну, Лукавцу и Зеници, као и додатних судија у Општинском суду у Тузли.

Пред члановима Савјета наћи ће се и информација о нацрту измјена и допуна Закона о ВСТС-у, одлучивање о захтјеву за изузеће главног дисциплинског тужиоца, те давање сагласности на донацију ОЕБС-а правосудним институцијама у циљу пружања помоћи у заштити од пандемије ковида 19.

Другог дана засједања, чланови Савјета ће разматрати приједлог нових критерија ВСТС-а за одређивање потребног броја запослених у тужилаштвима.

На дневном реду, између осталог, је и редовна информација о праћењу рада правосудних институција на предметима корупције и организованог криминала високог нивоа у БиХ, као и посебна информација о изјашњењима судова у поступку реализације закључка ВСТС-а са сједнице одржане у мају, о околностима које су утицале на њихов рад у предметима високог нивоа корупције и организованог криминала и довеле до дугог трајања поступка.

Сједница ће бити одржана у Окружном суду у Требињу са почетком у 9.30 часова.