Начелник Заједничког штаба Оружаних снага Босне и Херцеговине генерал-пуковник Сенад Машовић са сарадницима, уз највише војне почасти у Дому ОС БиХ примио је у посјету начелника Генералштаба Оружаних снага Републике Француске генерала Франсоа Леконтреа. На састанку је истакнуто да да је пандемија коронавируса утицала на реализацију појединих раније планираних билатералних војних активности, али су тражени најповољнији начини да се могуће активности реализују у складу са ситуацијом.

Током састанка разговарано је о досадашњој сарадњи оружаних снага двије пријатељске земље, која је оцијењена добром и конструктивном, као и могућностима за њено побољшање и унапређење у будућности.

Генерал Машовић се захвалио на подршци коју Француска, као чланица НАТО-а и ЕУ, пружа БиХ на њеном путу ка евроатлантским интеграцијама, те нагласио значајан допринос француског војног контингента који је ангажован у саставу снага ЕУФОР-ове операције “Алтеа” у БиХ.

Разговарано је о и сигурносним изазовима у подручју који су покривени ЕУ и НАТО вођеним мисијама. Начелник Генералштаба ОС Републике Француске је похвалио позитивне резултате које су ОС БиХ оствариле у различитим мисијама широм свијета. У том контексту истакнуте су потребе да ОС БиХ наставе свој допринос у НАТО вођеним мисијама у будућности, као и ЕУ мисији у Централној Афричкој Републици и другим дијеловима свијета. Генерал Леконтре је истакао да су Оружане снаге Француске спремне пружити пуну подршку ОС БиХ у њеном даљем развоју и мисијама.