Из регије Видарбха у Махараштри, гдје је први пут откривена, Делта варијанта коронавируса сада се проширила у више од 100 земаља и на путу је да постане најраспрострањенија корона варијанта на свијету. У посљедњих неколико седмица вјерује се да је она и разлог бржег пораста инфекција у неколико земаља што је довело до поновног оживљавања епидемије на глобалном нивоу, преноси Индијан Експрес.

Прошле седмице је Свјетска здравствена организација упозорила да је пораст појаве варијанте Делта примијећен у свим регијама свијета.

“Повећана преносивост повезана са варијантом Делта вјероватно ће резултирати значајним повећањем инциденције и већим притиском на здравствене системе, посебно у оним подручјима слабе покривености вакцином”, навела је СЗО.

Према СЗО, Делта варијанта је сада регистрирана у најмање 111 земаља. Алфа варијанта, која је први пут откривена у Уједињеном Краљевству, уочена је у чак 178 земаља и још увијек је најприсутнија варијанта Ковид-а. Бета варијанта, она која је први пут уочена у Јужној Африци, присутна је у 123 земље. Варијанта Гама, четврта забрињавајућа варијанта коју је идентифицирао СЗО, присутна је у најмање 75 земаља.

Индија, која највише доприноси новим случајевима ковид-а у задња три мјесеца, биљежи стабилизацију дневног броја случајева од око 30.000 до 40.000 у посљедње двије седмице. Међутим, за то вријеме у неколико других земаља почео је расти број нових случајева заразе.

Неке од њих, попут Бразила, Уједињеног Краљевства и недавно, Индонезије, пријављују више случајева него Индија у посљедњих неколико дана. Осим земаља Латинске Америке, попут Аргентине или Колумбије, гдје је Ламбда варијанта доминантнија, повећан број случајева се у већини регија везује за Делта варијанту.