Командант ЕУФОР-а генерал-мајор Рајнхард Тришак присуствовао је са министрима цивилних послова и одбране у Савјету министара Анкицом Гудељевић и Сифетом Поџићем, те директором Центра за уклањање мина у БиХ Сашом Обрадовићем, деминерској операцији недалеко од Калесије.

ЕУФОР-ов стручњак за деминирање и експлозивна средства, пуковник Маркус Хајдер објаснио је да је систем деминирања путем методе враћања земљишта, која се користи да се од мина очисти 928 километара квадратних, колико се процјењује да их је преостало у земљи, бржи од раније кориштених стратегија.

ЕУФОР-ова улога у деминирању је обучавање и савјетовање, а агенције из БиХ на терен шаљу своје експертске тимове како би од мина очистили угрожена подручја, саопштено је из ЕУФОР-а.

Међународни донатори дају допринос хуманитарном деминирању у БиХ тако што обезбјеђују уређаје за детекцију и тешку механизацију.

Ограничења због пандемије ковид-19 знатно су отежала деминерске активности ове године, а ЕУФОР планира да са почетком нове школске године у септембру поново активира Тимове за образовање о опасностима од мина, наведено је у саопштењу.

Тришак је изјавио да враћање земљишта представља будућност уклањања и уништавања старих мина и подржава трајни напредак ка безбједном окружењу.

“Ограничења због Kовида-19 спријечила су ове активности током неколико мјесеци, тако да овај наставак деминерских активности свима показује правац у коме се требамо кретати”, рекао је Тришак.

У БиХ је тренутно активно 478 деминерских пројеката враћања земљишта, а процјена је да је њима обухваћено 182.000 мина.