Тимови Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ) завршили су задатак деминирања у илиџанском насељу Доњи Которац и уклонили једанаест експлозивних средстава, саопћено је из те управе.

Пронађене су четири противтенковске мине ТМА-4 и седам комада неексплодираних убојитих средстава. Мануелном методом чишћења, деминирана су 973 м2, а прегирањем 137 м2.

Деминирањем наведене површине је отклоњена сумња и створено сигурно окружење за мјештане насеља, за несметано кориштење парцела и стамбених објеката у непосредној близини, безбједно кориштење Међународног аеродрома Сарајево и путне комуникације.

Тиме је на локалитету Доњи Которац, који се налази 1,5 км југоисточно од Илиџе, очишћено 1.110 м2 сумњиве површине. У току задатка, мјештани дијела овог насеља били су измјештени, а отежавајућа околност за деминере је била близина писте Сарајевског аеродрома и саобраћајнице.

Ризична површина је током протеклог рата била на линији разграничења, с којом граниче идивидуални стамбени објекти, пољопривредно земљиште које се обрађује, Међународни аеродром Сарајево, као и путна комуникација Бутмир – Доњи Которац – Лукавица.