Да је живот повратника у нашој земљи доста тежак – и није новост, али да се ситуација у којој се налазе и те како негативно одржава на њихов наталитет, најбоље показују статистички подаци. То је случај и у повратничким општинама у Ливањском кантону.

Демографски слом присутан је у цијелом Ливањском кантону, али је ипак најизраженији у такозваним повратничким општинама: Дрвару, Гламочу, Купресу и Босанском Грахову. Ријеч је о подацима који се односе на прошлу годину.

др. ДИАНА МАМИЋ, директорица Завода за јавно здравство Кантона 10

“У опћини Босанско Грахово рођено је само четверо дјеце, а у исто вријеме је умрло 29 особа”.

У Купресу је рођено десеторо дјеце, у Гламочу 13, док је у Дрвару рођено 31 дијете. То је директна посљедица старије популације становништва и мањка радних мјеста, посебно у Босанском Грахову.

МИЛОРАД ГЛИГИЋ, начелник Општине Босанско Грахово

“Млађи се у једном дијелу расељавају из тог разлога што је немогуће доћи до запошљавања. Повратницима је једноставно немогуће да се запосле у јавне установе”.

Ради подизања наталитета, граховска, као и остале општине у овом кантону, издваја око 500 марака за свако новорођено дијете. У тим настојањима доста, али изгледа још недовољно, чини и Кантонална влада.

ВАСИЛИЈА БРОЋЕТА, министарка здравства и социјалне скрби Кантона 10

“Увођењем одлуке о исплати накнада за породиље, запослене и незапослене, а 2018. увођењем дјечјег доплатка на подручју читаве жупаније и то без икаквих ограничења. Значи сва дјеца од рођења до 15. године могу бити корисници дјечјег доплатка”.

Дјечији доплатак износи тридесет марака мјесечно или 360 марака годишње.