Демократе су побиједиле на једној од утрка за већину у америчком Сенату у савезној држави Џорџији , а у другој утрци за сада имају већину гласова, приближавајући се контроли над Конгресом и овласти да унаприједе циљеве политике изабраног предсједника Џоа Бајдена.

Рафаел Варнок, баптистички проповједник из цркве Мартина Лутера Кинга млађег, побиједио је актуелну републиканску челницу Кели Лефлер и постао је први црнац сенатор у хисторији ове државе, која се налази на дубоком југу Америке, јавља Реутерс.

Џон Ософ, режисер документарних филмова који ће с 33 године постати најмлађи члан Сената, у другој утрци тренутно уско води над садашњим Давидом Пердуом , а коначни исход се очекује најкасније у сриједу навечер.

Резултати представљају одбацивање Доналда Трампа у држави коју су његови републиканци контролисали деценијама.

С 98 посто пребројаних гласова, Варнок је испред Лоефлера за 1,2 процентна поена, отприлике 54.000 гласова, према компанији Едисон Рисрч. Ософ је водио испред Перђу с више од 16.000 гласова, или 0,4 процентна поена.

Побједа на обје утрке дала би демократама контролу над Сенатом, чиме би републиканци и демократи били пођеднако заступљени.

Демократска странка већ има већину у Представничком дому САД-а.