Џон Ософ освојио мјесто у Сенату на изборима у Џорџији и осигурао демократама контролу у Сенату и уопште Конгресу САД-а.

Ово је први пут од 2009. да ће демократе контролисати Представнички дом, Сенат и Бијелу кућу.

Џон Ософ побиједио је у сриједу у другом кругу избора за амерички Сенат у држави Џорџија, чиме је осигурао демократама контролу у Конгресу, објавио је Ассоциатед Пресс.

Ософ је добио 2.222.133 гласа, или 50,3 посто у јужној америчкој држави, док је републикански кандидат Давид Пердуе освојио 2.197.274 гласа, или 49,7 посто.

Према закону Џорџије, кандидат који губи може затражити поновно бројање гласова када је разлика унутар 0,5 процентних поена.

У другом кругу избора у Џорџији, раније је потврђено да је демократа Рафаел Варнок освојио 50,7 посто гласова против досадашњу сенаторицу Кели Лофлер која је имала 49,3 посто.

Побједа је Варнока учинила првим црнцем сенатором у историји Џорџије, док је постао 11 црнац сенатор у историји Сједињених Америчких Држава. Такођер, постао је први демократа који је побиједио у трци за Сенат у Џорџији у посљедњих 20 година.

Ософова побједа, пак, донијела је демократама изједначење 50-50 у Сенату, а изабрана потпредсједница демократа Камала Харис ће у таквој расподјели снага имати пресудан глас.

Демократе су задржале контролу у Заступничким дому на изборима одржаним 2020. године.