На мостарску депонију Уборак, дан након што су специјалци растјерали демонстранте, уз полицијску пратњу поново пристижу камиони градске чистоће.

Активисти и даље не напуштају круг депоније, а телефонски су разговарали и са федералном министрицом туризма и околиша Едитом Ђапо, која им је усмено обећала да ће депонија ускоро бити затворена.

За сутра је најављен састанак активиста Удружења “Јер нас се тиче” са представницима градских власти. На састанку ће покушати наћи рјешење за овај велики санитарни проблем, који оптерећује цијели регион.

Нијаз Хоџић из Удружења грађана “Јер нас се тиче” изјавио је да је министрица Ђапо дала чврсто обећање да ће у року десет дана, ако град Мостар и ХНК не ријеше ништа за ову депонију, она бити затворена и запечаћена.

Министрица од састанка демонстраната са градским и кантоналним властима очекује проналазак рјешења. У изјави за медије, министрица није спомињала обећање које је дала активистима.

“Оно што сам ја предложила и Влада Федерације БиХ је подржала, јесте да дамо препоруку инспекцији да не затвара постојећу депонију, због јавног интереса. Еколошки је прихватљивије да се отпад из Мостара одлаже тамо, него да стоји на улици јер тако може доћи до епидемиолошке катастрофе”, рекла је Едита Ђапо, министрица туризма и околиша Федерације БиХ.

Будући да Уборак већ неко вријеме нема потребне услове да прими смеће, активисти предлажу и алтернативне локације.

“Ми смо нашли једну огромну рупу, на излазу из Мостара према Невесињу, која сигурно може најмање 50 година да служи за депоновање смећа. Потребно је јако мало новца. Прве куће су удаљене више од десет километара и никоме неће сметати”, рекао је Фуад Хујдур из Удружења грађана “Јер нас се тиче”.

На Скупштини ХНК приказан је извјештај Завода за јавно здравство, чији су резултати поразни. Предсједник ХРС-а затражио је стручну студију о узроцима раста стопе морталитета од малигних обољења у овом кантону. За њега је Уборак тек врх ледене санте и показатељ да систем не функционише, а новац за околиш троши се нетранспарентно.

“Извјештај говори о порасту илегалних депонија, непрописној контроли воде за пиће, одлагању отпада од стране јединица локалне управе, цијелом низу аспеката о којима се мора стално говорити јер утјече на здравље свију нас овдје”, каже Славен Рагуж, заступник у Скупштини ХНК (ХРС).

Након састанка у Градској вијећници, судбина Уборка требала би бити јаснија. За цијелу причу, према тврдњама активиста, заинтересовали су се ОСЦE-а и Амбасада Сједињених Држава.