Полиција у Варшава употријебила је вечерас сузавац против демонстраната који траже од Владе да брже реагује и покрене привреду након блокаде због пандемије вируса корона.

Стотине демонстраната окупило се у центру Варшаве носећи транспаренте на којима је писало “Рад и хљеб” и “Биће поново нормално”.

Полиција је блокирала планирани марш рекавши да су јавна окупљања забрањена.

“Нажалост, суочавамо се са случајевима агресије према полицији. Због напада на службена лица користимо методе директне конфронтације као што су физичка сила и сузавац”, саопштила је полиција Варшаве.

Јацек Бури, сенатор и члан главне пољске опозиционе групације Грађанске коалиције, рекао је да га је полиција привела током протеста и да су против њега примјенили силу.

Као сенатор, Бури има имунитет од процесуирања због учествовања у протестима.

Полиција је саопштила да сенатор није ухапшен већ да је сам ушао у полицијско возило и одбио да изађе.

Пољска посљедњих седмица ублажава рестрикције уведене због пандемије вируса корона да би спасила економију. Од понедјељка, 18. маја, почињу да раде фризерски салони и ресторани уз нове мјере безбједности.

Демонстранти тврде да је мјере рестрикције потребно што брже укинути да би могли да живе и раде.

Влада је саопштила да ће одређене мјере рестрикције остати на снази још једно вријеме да би се сачувало здравље грађана и спријечило ширење вируса.

У Пољској је потврђено 18.257 случајева вируса корона, док је 915 људи умрло.