Данас се обиљежава 10. година откако је Европска унија укинула визе грађанима БиХ.

Та одлука је донесена једногласно на састанку министара унутрашњих послова 27 земаља чланица ЕУ, у новембру 2010. године.

Након што је почетком 2008. започео дијалог Европске комисије са државама западног Балкана, прво о визним олакшицама, а потом и о потпуном укидању виза, БиХ је 2010. дошла до дана када су европски министри унутрашњих послова ставили потписе на одлуку којом се БиХ придружује земљама чијим становницима за путовање простором Шенгена не требају визе.

А ријеч је о простору који, са изузетком Велике Британије и Ирске, обухвата све чланице ЕУ, уз три државе којер нису у Унији – Исланд, Норвешку и Швајцарску.

Безвизни режим омогућава вам да у земљама Шенгена проведете највише 90 дана током 6 мјесеци.

Шестомјесечни периоди рачунају се од дана првог уласка у земље Шенгена. Напримјер, уколико је ваш први улазак био 1. фебруара, онда можете, током наредних 6 мјесеци, све до 31. јула, провести укупно 90 дана у земљама Шенгена.

Свечано у Сарајеву

Пригодном свечаношћу Министарство безбједности Босне и Херцеговине и Европски покрет у Босни и Херцеговини обиљежиће годишњицу увођења безвизног режима за грађане БиХ.

Европски покрет у БиХ, као придружени члан-посматрач у Европском покрету Интернационал са сједиштем у Бриселу, прије 10 година, такође у сарадњи с Министарством безбједности БиХ, организовао је активности поводом успостављања безвизног режима.

Како је најављено, свечаности ће присуствовати амбасадори земаља Европске уније у БиХ, представници свих нивоа власти у БиХ међу којима су министар безбједности и министар правде БиХ Селмо Цикотић и Јосип Грубеша, шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер, те високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Представници Европског покрета уручиће на свечаности и признања заслужним институцијама, колективима и појединцима који су учинили много на промоцији стандарда ЕУ у БиХ.