Десет нових компанија у Сарајеву је прихватило и усвојило Повељу о поштивању људских права у пословању.

Повеља се састоји од 15 тачака које се тичу спречавања нарушавања људских права, укључивања заинтересираних страна ради уважавања њиховог гласа и потреба, опредијељености за једнак однос према свима, очувања радног окружења, забране принудног рада и забране умијешаности у трговину људима, те права на систем комуникације који максимално штити повјерљивост за све пријаве запослених.

Повеља о поштивању људских права у пословању је реализована уз финансијску подршку Европске уније, а развијена је у оквиру пројекта „Побољшање људских права у привредном сектору у БиХ“, од Института за развој младих КУЛТ, у сарадњи с Удружењем послодаваца ФБиХ.

Компаније које су данас потписале Повељу углавном се баве развојем софтвера и интернетских технологија и највећим дијелом раде на страном тржишту.

Потписнице Повеље су: Терсхоусе д.о.о., Пеар Схадоw, МКОДЕ д.о.о. Сарајево, ОР СаЦоде, Анкебоот д.о.о., Лигхт Саил Солутион д.о.о., ОД УНРАВЕЛ, Аqуа Дигитал БХ д.о.о., Министрy оф Программинг и Флоwер Фацторy д.о.о.

Повеља о поштивању људских права у пословању настала је на бази водећих принципа Уједињених нација и први је корак ка креирању државног акционог плана о поштивању људских права у пословном сектору, саопштено је из Института за развој младих КУЛТ.