Никола Тесла, најпознатији је по свом доприносу у пројектовању модерног система напајања наизмјеничном струјом, али постоје и детаљи из његовог живота о којима се мало зна.

Славни научник водио је веома несвакидашњи живот, поред тога што је признат по свом раду, за Николу Теслу се везује мноштво ствари.

Спавао је свега четири сата дневно, али је сада откривено и да је јео само два пута на дан, као и да је у 65. години постао вегетаријанац, али из округлих тањира никада није јео.

Млијеко, млијечне производе, сиреви, то никада није изостајало и то је највише волио да једе и све остало биљног и животињског поријекла.

“Јео је јагњетину, поготово ону коју су му спремали кувари у Америци”, рекао је гостујући у емисји на РТС-у Миљан Стојанић, који се већ двадесет година бави истраживањем јеловника Николе Тесле.

Тесла никада није јео из округлих тањира

“Никола Тесла, када је био мали није умио да пише и црта десном руком, него је све то радио лијевом руком и врло тешко је правио кругове, онда када је учитељица или наставник тражили од њега и он је то буквално омрзнуо”, каже Стојанић.

Одрастајући као дијете православног свештеника, чувени научник придржавао се и навика које је стекао у дјетињству.

Уз све специфичности око исхране, Никола Тесла је цијелог живота и постио.

Тако да је до краја живота носио исти конфекцијски број.

У 65. години, због проблема са простатом потпуно је избацио конзумацију меса и прешао на вегетаријанску исхрану.

Никола Тесла је често изговарао једну реченицу

“Оно што је њега носило кроз живот јесу ти млијечни производи, млијечне прерађевине, мед, понеки коњак, односно виски, мало вина, али све с мјером. Значи Никола Тесла је јео два пут дневно, било да је био у Смиљану, у Европи, у Америци. И оно што је Тесла говорио свима – Немојте се преједати и немојте журити на онај свијет”, закључио је Стојанић.