Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Джаферовић поздравио је одлуку Европске уније за помоћ Босни и Херцеговини у износи од 80,5 милиона еура намјењеној за здравствени сектор и подршку економији.

-Осим ове помоћи, посебно је значајно да ће Европска унија омогућити Босни и Херцеговини да приступи Споразуму о заједничкој набавци медицинске опреме потебне за борбу против корона вируса. То ће нам омогућити да брже и лакше, заједно са чланицама ЕУ, набавимо респираторе и другу медицинску опрему – казао је Джаферовић.

Он се посебно захвалио европском комесару за проширење Оливеру Вархеljију, с којим је на ову тему телефоном разговарао прошле седмице.

-Једна од тема мог прошлоседмичног разговора са комесаром Вархелyијем била је управо омогућавање Босни и Херцеговини да заједно са земљама ЕУ учествује у набавци респиратора. Заиста сам обрадован информацијом да је ЕУ одлучила да и на овакав начин помогне БиХ – истакнуо је Джаферовић.

Предсједавајући Предсједништва нагласио је да од надлежних институција БиХ очекује да хитно реагирају и испоштују убрзану процедуру за приступање овом споразуму са ЕУ.