Музеји широм Европе припремају се за поновно отварање за посјетиоце. У Великој Британији би за посјете требали бити доступни од 19. маја. Ипак, упоредо постављају и дигиталне изложбе за све оне који због пандемије коронавируса избјегавају затворене просторе.

андемију коронавируса лондонски кустоси су искористили за освјежење и преуређење поставки које ће понудити посјетиоцима. Ремек-дјела ренесансне умјетности припремили су за дигитално интерактивно посматрање. За свако Рафаелово дјело користили су 4 камере великих резолуција и потрошили 95 сати.

БРYОНY СХЕПЕРД, водитељ “Вицториа анд Алберт музеја”

“С дигиталном поставком посјетиоцима омогућавамо, не само да виде дјела,већ и да се загледају у сваки слој слике. Могу видјети сложени поступак компонирања предмета и имати интимније искуство и на неки начин се осјећати као да судјелују у стварању умјетнине.”

Уз дигиталну поставку, која нуди поглед испод боје и Рафаелове цртеже угљеном, кустоси се, ипак, надају да ће ускоро музеји и галерије поново бити пуни људи, јер је непосредно посматрање ремек дјела, незамјењиво искуство.

ПХИЛИППА СИМПСОН, директор дизајна “Вицториа анд Алберт музеја”

“У 2021. години се надамо да ћемо се вратити нормалном животу. Искрено било би ми изузетно драго да поново видим људе у галерији. Посљедњу годину живимо у некој врсти брода духова и силно желим да овај простор опет оживи.”

У Великој Британији музеји и умјетничке галерије би, након године блокаде узроковане коронавирусом, своја врата за љубитеље умјетности требали отворити 19. маја. Дигиталне поставке су већ доступне.