Амерички трубач, пјевач, композитор, аранжер и шеф оркестра Џон Биркс Дизи Гилеспи (1917-1993), један од најбољих импровизатора у историји џеза, творац би-бапа, умро је 6. јануара 1993. године.

Гилеспи је био виртуозни трубач и импровизатор, настављач виртуозног стила Роја Елдриџа са додатком хармонијске и ритмичке комплексности, што се прије тога није могло чути у џез музици.

Комбинација музичког и сценског умијећа, као и смисла за хумор, учинила га је водећим популаризатором нове музике зване би-бап.

Његова беретка и наочари са оквиром од рога, “скет” пјевање, искривљена труба, надувани образи и ведар дух постали су најпрепознатљивији симболи би-бапа.

Четрдесетих година 20. вијека био је, уз Чарлија Паркера, главна фигура у развоју би-бапа и модерног џеза.

Подучавао је и извршио утицај на многе музичаре као што су: Мајлс Дејвис, Џон Федис, Фетс Наваро, Клифорд Браун и Артуро Сандовал.

Допринос Дизија Гилеспија џезу је огроман.

Као један од највећих џез трубача свих времена, Гилеспи је био толико комплексан свирач да његови савременици нису успијевали да га достигну, већ су развијали стилове свирања сличније стиловима Мајлса Дејвиса и Фетса Навара, а тек је седамдесетих година прошлог вијека Џон Федис први успио да оживи Дизијев стил.

Дизи је упамћен као један од највећих џез трубача свих времена.