Актив директорица јавних и приватних предшколских установа Зеничко-добојског кантона сматра Одлуку о забрани рада, али и доношење посебних строжијих мјера неоправданим и дискриминирајућим, јер су, како кажу, донесене само у ЗДК не узимајући у обзир интересе дјеце, која су најсигурнија када се налазе у вртићима.

“Како се у медијима пласира информација да је епидемиолошка ситуација неповољна, али да се стање стабилизира и да пада број заражених, родитељи чију дјецу нисмо могли примити у вртиће након отварања се позивају на изјаве надлежних из медија и траже информацију када ће се број дјеце у групама повећати, односно када ћемо примити њихову дјецу? У потпуности разумијемо и суосјећамо са родитељима који морају на посао, имају Уговоре са вртићима, а не могу користити услуге”, саопћио је Актив.

Предшколске установе појединачно, Актив директорица предшколских установа ЗДК и Удружење приватних предшколских установа ЗДК упутили су разне молбе и захтјеве према Влади ЗДК кантона, Министарству образовања, науке, културе и спорта, Министарству здравства, Министарству финансија, Институту за здравље и сигурност хране, али како наводе до данас нису добили информацију до када би мјере могле потрајати.

Обзиром да приликом затварања вртића није планирана финансијска подршка у виду надокнаде штете нанесене вртићима, Актив изражава забринутост и за финансијско пословање јавних и опстанак приватних вртића.

“Све док се ради са смањеним групама, губитак по једној групи мјесечно је око 2.000 КМ. А ако вртић има, на примјер, пет група то је око 10.000 КМ мјесечно, што је велики износ који се додаје на штету насталу у марту због потпуне забране рада. Уколико се финансијски не помогне вртићима, а мјере остану на снази, и јавни и приватни вртићи ће морати значајно кориговати своје мјесечне цијене услуга, саопћио је Актив.