Током дводневних протеста повријеђено је 118 полицијских службеника, а синоћ су процесуиране 153 особе, изјавио је данас директор полиције Србије Владимир Ребић.

“Грађани су и синоћ били свједоци невјероватних размјера насиља, не само у Београду, већ и у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу. Такво насиље је недопустиво и полиција ће предузети све мјере како би се зауставило насиље на улицама, а изгредници ће бити приведени правди”, рекао је Ребић и додао да су током синоћних протеста процесуиране 153 особе.

Директор полиције је такође истакао да је причињена велика материјална штета, јер су демонстранти оштетили имовину грађана, као и имовину Србије, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

“Уништавали су аутомобиле, прозоре, излоге, палили контејнере. У Новом Саду су разбијена стакла на РТВ Војводина и запаљена је ватра на улазу у Градску кућу, док су у Нишу и Крагујевцу уништени полицијски аутомобили и бацане су каменице на зграде полицијских управа у тим градовима. Захваљујући координираној реакцији полиције, успјели смо да успоставимо контролу током ноћи на улицама“, нагласио је Ребић.

Ребић је казао да је полиција и синоћ реаговала тек када су на полицајце бачене каменице, димне бомбе, флаше и бакље, па чак и молотовљев коктел.

“Пласирају се и бројне нетачне информације да су међу демонстранте убачени људи из безбједносних структура, како би изазвали нереде. Ријеч је о потпуним неистинама. Све оно што се дешавало у претходна два дана је заправо озбиљан и организован напад на припаднике МУП-а. Такође, објављене су и неистине да је полиција синоћ користила гумене метке и да је кренула воденим топовима ка демонстрантима. Све ове лажи имају за циљ нарушавање угледа МУП-а, а тиме желе и да оправдају хулиганске нападе на полицију и дивљање на улицама”, истакао је Ребић.
Он је додао и да смо на протестима могли да видимо и одређени број политичара који тиме, како је рекао, показују да подржавају насиље и нереде на улицама.