Полицијски службеници Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Добој провјеравају наводе из пријаве да је једна радница Дома здравља Добој грешком умјесто вакцине против Ковида-19 кинеског произвођача „Синофарм“ дала вакцину против сезонског грипа твз. „Вакси грип“.

Наведени догађај је пријавио Дом здравља Добој 02.08.2021. године и о свему је обавијештено надлежно Окружно јавно тужилаштво Добој, наводи се у саопштењу ПУ Добој.

Дом здравља у Добоју обавијестио је Институт за јавно здравље Републике Српске да је у овој установи осам лица грешком вакцинисано против сезонског грипа, умјесто вакцином против вируса корона “синофарм”, о чему су и благовремено информисани.

Из Дома здравља наводе да се нежељени догађај догодио у суботу, 31. јула, да је по сазнању процес вакцинације одмах заустављен, а радница чији су иницијали М.П. удаљена са радног мјеста и процеса рада.

“Доктори медицине запослени у Служби породичне медицине такође су одмах обавијестили наше суграђане који су примили вакцину против сезонског грипа, приликом чега су упознати са дејством вакцине против сезонског грипа, те да не постоји опасност по њихове животе и здравље нити неке евентуалне посљедице”, наведено је у саопштењу.

Из ове установе су истакли да су већ у понедјељак, 2. августа, у 7.00 часова ургентним дописом о нежељеном догађају обавијештени Институт за јавно здравља Републике Сроске, Полицијска управа у Добоју и Републичка управа за инспекцијске послове, сектор здравствене инспекције, са захтјевом за хитно предузимање мјера за рјешавање овог нежељеног догађаја.

О одговорности раднице у процесу вакцинацје, по окончању истражних радњи, изјасниће се надлежне институције, те до окончања овог поступка неће бити додатних саопштења за јавност у циљу омогућавања несметаног спровођења истражних радњи, поручено је из Дома здравља.