Испред Ватрогасног дома у Добоју јутрос је уз Градски дувачки оркестар на традиционалном првомајском уранку почело обиљежавање Међународног празника рада.

Извођењем корачница и других нумера, оркестар је наставио готово стогодишњу традицију, а капелник Горан Митровић је нагласио како не одустају од манифестације која се ријетко његује и у другим државама.

“Почели смо јутрос у 5.00 сати испред Ватрогасног дома, након чега смо обишли све дијелове града”, рекао је новинарима Митровић, по доласка оркестра у Парк народних хероја.

Према његовим ријечима, околности са вирусом корона спријечиле су овај оркестар да ове године обиљежи свој јубилеј, 100 година постојања.

Александар Билић каже да је у оркестру шест година, и са већ доста пријатних успомена и позитивном енергијом коју ће још дуго времена дијелити са грађанима.

Градски дувачки оркестар, као оркестар за “свадбе и сахране”, располаже разноликим и широким репертоаром, те уз маршеве, домаће и стране корачнице наступају и са свадбарском и народном музиком.

Оркестар броји 10 сталних чланова, од инструмената заступљене су четири трубе, два тенора, један кларинет, велики и мали бубањ и бас туба.

У оквиру оркестра ради бесплатна музичка школа за полазнике трубе и отворени су за нове чланове.

Основан 1921. године у оквиру друштва “Соко”, а под вођством диригента Антонија Скутарија, оркестар је брзо оспособљен за наступе, и од тада су многобројни наступи дувачког оркестра утицали и доприносили обогаћивању садржаја културно-забавног живота у Добоју.