Управа НБА лиге и Удружење играча (НБПА) саопштили су да су закључили све услове договора, који ће омогућити да се такмичење настави од 30. јула у Орланду.

Многи од детаља су већ познати, попут тога какви ће бити здравствени и безбједносни протоколи за 22 екипе које ће учествовати, да ће се све утакмице играти без публике и да ће се оне играти у три различите хале у спортском комплексу на имању Волта Дизнија у Орланду.

Лига је саопштила да ће ускоро објавити распоред.

“Радили смо заједно са НБПА како бисмо направили план повратка који даје приоритет здрављу и безбједности, чува правичност такмичења и пружа платформу за рјешавање проблема социјалне правде”, рекао је комесар НБА лиге Адам Силвер.

Лига и играчи су се сложили да медијски простор током повратка такмичења искористе за помоћ у предузимању мјера против системског расизма. Многи играчи, њих око 80, изразили су забринутост да ће повратак такмичења бацити у сјенку антирасистичке протесте послије смрти Афроамериканца Џорџа Флојда током интервенције полиције у Минеаполису.

Сви учесници морају да поштују све медицинске протоколе, међу којима су редовна тестирања и одржавања дистанце, како би се сузбило ширење коронавируса.

Сезона је прекинута 11. марта због пандемије, наставиће се 30. јула и требало би да се заврши 13. октобра.