Лидер СНСД-а Милорад Додик поручио је да владајућа коалиција остаје јединствена, али сматра да је ДНС иступањем из те коалиције реаговао исхитрено.

Додик је послије састанка лидера коалиције рекао да сматрају да треба сачекати изјашњавање општинских и градских одбора ДНС о томе да ли остају привржени досадашњој коалицији или не.

“Ако неко одлучи да остане са нама радићемо у пуном капацитету, а уколико неко изађе, кадрови са тих простора неће моћи остати на позицијама”, рекао је Додик у обраћању новинарима у Бањалуци.

Он је најавио да већ од сутра крећу смјене кадрова ДНС-а, тамо гдје су, како је рекао, правили проблеме.

“Ми смо одлучни на мјере одговорности везано за кадрове из ДНС-а, да већ сутра ријешимо нека постављења који су правили пролеме у раду саме коалиције и то ћемо учинити сагласно”, поручио је Додик.

Додик је изразио задовољство што је коалиција показала спремност да остане привржена утврђеним политикама које су, навео је, биле успјешне.

“Коалиција остаје усмјерена као остваривању владиних политика, које смо заједно усвојили. Ове политичке партије су привржене коалицији без намјере да било шта мијењају у будућности, а простим увидом у стање у Народној скупштини јасно је да нема никакве опасности за рад владе”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска остаје стабилна и никаквих поремећају у том смислу нема.

“Све наше политичке партије у својим програмима се залажу за оштру борбу против криминала и корупције. Оно што је урађено са становишта одлука Владе РС, односно надзорних одбора одређених јавних установа и предузећа је дио те борбе”, објаснио је Додик.

Он је најавио да ће та борба бити настављена према свим кадровима, и кадровима из партија коалиције, и из СНСД-а који не раде у складу са законом.

“Борба против криминаална и корупције имаће врх приоритета, што се тиче ове коалиције”, рекао је Додик.

На састанку владајуће коалиције анализирана је одлука ДНС-а да иступи из владајуће коалиције у Републици Српској и на ниову Босне и Херцеговине. Додик је рекао да је на састанку било ријечи и о изборном процесу, истичући да се супростављају било каквим спекулацијама у вези самог изборног процеса.

“Тражимо од безбједносних органа и организација да спријече било какве спекулације, поговото куповину или плаћање гласова на самим изборима”, рекао је Додик.

Састанку су присуствовали лидери СНСД-а Милорад Додик, Демоса Недељко Чубриловић, НДП-а Драган Чавић, Уједињене Српске Ненад Стевандић, СПС-а Горан Селак, потпредсједник Социјалистичке партије Живко Марјанац. Присутни су били и потпредсједници СНСД-а Жељка Цвијановић и Радован Вишковић, генерални секретар СНСД-а Лука Петровић, члан Предсједништва СНСД-а Драган Лукач.

На питање новинара да прокоментарише одлуку Предсједништва ДНС-а да изађу из владајуће коалиције у РС, Додик је раније данас изјавио како је то њихова одлука.

”Многи угледни чланови те странке јавили су ми се и рекли да не подржавају такву одлуку”, рекао Додик новинарима у Братунцу.