Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик казао је данас у Анкари након што су се он и чланови Предсједништва БиХ Шефик Джаферовић и Жељко Комшић сусрели с предсједником Турске Рецепом Таyyипом Ердоганом да је то био успјешан састанак који је показатељ у континуитету добрих односа двије земље.

Напоменуо је да је пандемија зауставила контакте и спријечила да они буду интензивнији, али је оцијенио да је сада право вријеме да се она настави, а сарадњу ће убрзати данас потписана три споразума.

Велика су очекивања бх. стране везано за подршку изградњи аутопута Сарајево-Београд и сви који су сумњали у то сада могу бити сигурни да ће тај пројекат бити реализиран те је потребно да сви заједно учинимо напоре да се он проведе у дјело – подвукао је Додик.

Ипак мишљења је да без воље предсједника Ердогана можда би се стало с реализацијом тог пројекта те је увјерен да је његова иницијатива и подршка у томе одлучујућа.

Додик каже да Турска и БиХ немају отворених питања те је захвалио на 30.000 вакцина које је Турска, такођер изложена пандемији, показујући солидарност додијелила БиХ која кроз глобалне колективне системе набавке није успјела осигурати вакцине за бх. становништво.

Поред тих проблема показало се да имамо пријатеље и Турска је, поред Србије и Словеније, највећи донатор вакцина за БиХ. Брига Ердогана о свему и свима је најбољи примјер како бисмо се требали понашати у БиХ покушавајући да изградимо толерантно друштво – каже Додик.

Подсјетио је БиХ има сложен систем одлучивања због устроја дефинираног Дејтонским мировним споразумом те је позвао Ердогана да охрабри БиХ да сама доноси одлуке и одрекне се “протектората међународне заједнице” јер је, оцјењује Додик, најбољи темељ за успјешно друштво.

Казао је и да је договорен трилатерални састанак између Босне и Херцеговине, Србије и Турске, али сматра да би се требала томе прикључити и Русија имајући у виду да би се тиме допринијело даљној стабилизацији односа.