Српски члан и предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је да ће се у Републици Српској морати предузети одређене мјере како би био прекинут раст броја заражених коронавирусом.

“Немамо право да игноришемо овакву ситуацију и недисциплину у друштву која је евидентна, као и чињеницу да нема жеље локалних власти да донесу било какве мјере”, рекао је Додик уочи састанка званичника са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем.

Он је истакао да локалне власти не доносе мјере, а лијечење обољелих иде на терет републичких органа и фондова који су исцрпељни и угрожени.

“Најважније јесте да зауставимо даље ширење епидемије. На састанку ћемо сагледати и мјере које смо уводили прошле године и можда ћемо их поново вратити”, додао је Додик.

Шеснаест особа у Републици Српској преминуло је током протекла 24 часа од посљедица коронавируса, док је заражено још 376 од 1.237 тестираних, подаци су Иниститута за јавно здравство Републике Српске.

У Бањалуци ће бити одржан састанак премијера Републике Српске Радована Вишковића са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић, српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, министром здравља и социјалне заштите Аленом Шеранићем, директором фонда здравственог осигурања Дејаном Кустурићем и директором Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владом Ђајићем.