Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо министру иностраних послова у Вијећу министара БиХ Бисери Турковић у којем је затражио да хитно достави информацију на основу чије одлуке и инструкције се БиХ придружила Одлуци Савјета ЕУ број ЗСБП 2020/1127 о измјенама Одлуке Савјета ЕУ ЗСБП 2019/797.

Ова допуна одлуке односи се на особе и субјекте или тијела који су одговорни за сајбер нападе или покушаје сајбер напада, а ријеч је о два кинеска и четири руска држављана који су носиоци допломатских послова, као и Главном центру за посебне технологије при Оружаним снагама Руске Федерације.

”Захтјевам, такође, да хитно покренете законом предвиђене поступке како би се санкцонисали они, који су на најгрубљи начин прекршили Устав БиХ и процедуре одлучивања у овом случају. С обзиром на то да о придруживању БиХ Одлуци Савјета ЕУ број ЗСБП 2020/1127 Предсједништво БиХ није никада расправљало нити заузело став, ово придруживање се сматра нелегалним и као такво не може имати никаквих правних, политичких нити било којих других обавеза и посљедица по БиХ”, нагласио је Додик.

Додик захтијева од Турковићеве и да о овоме обавијести надлежне у Савјету ЕУ како би се и формално придруживање БиХ поменутој Одлуци ставило ван снаге.

Он је упутио писмо и високом представнику ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепу Борељу Фонтељесу у којем га је обавијестио да се БиХ без сагласности Предсједништва БиХ придружила Одлуци Савјета ЕУ број ЗСБП 2020/1127 о измјенама Одлуке Савјета ЕУ ЗСБП 2019/797.

”У складу са Уставом БиХ, Предсједништво БиХ је надлежно за вођење спољне политике. Једино Предсједништво БиХ у складу са својим уставним надлежностима може да разматра питања која се тичу заједничке спољне и безбједносне политике ЕУ и доноси одлуке о евентуалном придружививању Одлукама Савјета ЕУ, што је раније био и случај.

С обзиром на то да о придруживању БиХ Одлуци Савјета ЕУ број ЗСБП 2020/1127 Предсједништво БиХ није никада расправљало нити заузело став, обавјештавам Вас да ово придруживање сматрате нелегалним и да као такво не може имати никаквих правних, политичких нити било којих других обавеза и посљедица по БиХ”, навео је Додик у писму Фонтељесу.

Он је нагласио да је од Турковићеве затражио да хитно покрене законом предвиђене процедуре како би се санкионисали одговорни за кршење Устава БиХ и процедура одлучивања у овом случају, те да и о свему обавијести и Фонтељеса како би се и формално придруживање БиХ наведеној Одлуци ставило ван снаге.

Додик је о свему овоме писмом информисао и предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтију, саопштено је из кабинета члана Предсједништва БиХ.

Савјет ЕУ је 30. маја донио допуну Одлуке – Закључак о заједничкој спољној и безбједносној политици /ЗСБП/ 2020/1127 о измјени Одлуке /ЗСБП/ 2019/797 о мјерама ограничавања против сајбер напада који представљају пријетњу Унији или њеним државама чланицама Савјета ЕУ, узимајући у обзир Уговор о ЕУ.