Нова изјава члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика да ће Срби и Хрвати предложити модел функционисања БиХ уз алтернативу раздруживања, а након чега су реаговала и остала два члана Предсједништва, још једном потврђује чињеницу да је стање у Предсједништву БиХ рефлексија стања у друштву, сматрају аналитичари. Реторика подјела и пријетњи, кажу, скоро увијек се заоштрава пред изборе.

На Додикову најаву креирања заједничке изјаве Срба и Хрвата о моделу функционисања државе и раздруживању као опцији уколико се таква изјава не прихвати, убрзо је стигао одговор. Друга два члана Предсједништва поручили су да је добро познато како су завршили они који су атаковали на БиХ, уз поруку да ће, уколико се у такву авантуру упусте, услиједити одговор.

“Стање у Предсједништву БиХ је само рефлексија стања у друштву. Наравно постојали су периоди у којима је у функционисању Предсједништва било мало више слоге, али овдје видимо да је апсолутно преслика стања у друштву. Овдје можемо да видимо једну другу ствар, колико је уопште немоћна држава БиХ. Замислите овакву ситуацију у некој другој држави, уређенијој, да неко до политичара пријети отцјепљењем”, истиче комуниколог Младен Бубоњић.

Изостанак реакције руководства ХНС-а, професор Славо Кукић у овој ситуацији види као својеврсну потврду Додикове изјаве. Реализација такве идеје без међународне подршке, каже, може служити само за унутрашњу употребу.

“Оно што је у Додиковој изјави ново јесте што је у њу укључио и Хрвате, а то другим ријечима значи да за ту изјаву је добио сагласност Драгана Човића, тим прије, јер да није, било би логично очекивати да се Драган Човић као први човјек ХНС-а реагирати на то. За сада међутим он шути што ће рећи да је изјава највјероватније међу њима договорена. И ако је то тако онда објективно се може упућивати на амбицију бањалучко-мостарстког двојца да се политичко таласање, које иначе координирају задњих 2 године, додатно заоштрава”, сматра Кукић.

За политичку аналитичарку Ивану Марић индикативно је вријеме и повод за такве иницијативе. Нарочито јер се налазимо у јеку пандемије када би приоритет политичара требао бити здравље и економски опстанак грађана.

“Поставља се питање зашто сада подижу тензију, који је разлог и повод да то сада буде јер видимо да се ништа значајно није десило. Оно што се десило је, наравно, иду избори а они немају резултате”, наглашава Марић.

Неслагања и препуцавања политичара у БиХ свакодневница су нашег друштва. И даље, у њуховом раду изостају стратегије, иницијативе и покушаји за стварање услова за бољи живот грађана, оцјењују наши саговорници.