Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да су у овом времену неизвјесности, човјечанству потребни солидарност и заједништво, не само на локалном, него и на регионалном и глобалном нивоу, те да је пандемија вируса корона јасно показала да нико није сигуран док не будемо сви сигурни.

У обраћању на 31. специјалном засједању Генералне скупштине УН посвећеном борби против ковида-19, које је почело данас у Њујорку, Додик је истакао да му је част да се у својству српског члана Предсједништва БиХ обрати уваженом скупу поводом најактуелније глобалне теме данашњице и захвали на иницијативи и организацији овог засједања посвећеног борби против ковида-19, ради заједничког фокусирања на борбу и сузбијање ове глобалне пријетње, за коју је неопходна међународна солидарност, координисано глобално дјеловање и нада у коначну побједу над овом пошасти.

“Пандемија вируса корона је глобални здравствени изазов и захтијева глобални одговор. Здравствени системи у БиХ, и то у оба њена ентитета – Републици Српској и Федерацији БиХ, као и у Дистрикту Брчко, су у досадашњем периоду адекватно одговорили на изазове пандемије ковид-19, захваљујући планирању и спровођењу мјера од надлежних институција, залагању медицинских професионалаца и одговорности грађана и заједнице”, истакао је Додик.

Он је нагласио да је одговору на пандемију значајно допринијела и добра међународна сарадња.

Према његовим ријечима, дио активности одговора на пандемију реализован је уз помоћ Свјетске здравствене организације, Европске комисије, Генералног директората за здравље и сигурност хране, Европског центра за превенцију и контролу болести и многих држава донатора.

Изразивши захвалност на сарадњи, предсједавајући Предсједништва БиХ је нагласио да су се поменути здравствени системи у БиХ придружили заједничком одговору земаља свијета на пандемију ковида-19, кроз приступање механизму за глобални приступ вакцини за ковид-19 и Споразуму о заједничкој јавној набавци здравствених противмјера.

“Избијање пандемије додатно је погоршало ситуацију и у кризним жариштима у свијету и због тога изражавам озбиљну забринутост, јер ће посебно те земље дугорочно бити најтеже погођене због слабих здравствених система, ограничених финансијских средстава и осјетљивости на кризне ситуације. И само спровођење Агенде о одрживом развоју 2030. је угрожено, као и Акционе агенде из Адис Абебе о финансирању развоја. Земљама су потребна финансијска средства за борбу против пандемије и улагање у опоравак. У том смислу БиХ подржава став УН да је финансијска подршка кључни аспект солидарности и да породица УН треба да реагује на све аспекте кризе”, оцијенио је Додик.

Он је у обраћању истакао да су посљедице економске кризе изазване пандемијом видљиве у БиХ у свим секторима привреде још од марта ове године када је започело затварање граница, увођење различитих мјера с циљем сузбијања пандемије, али и мјера економске природе које су неке земље уводиле с циљем спашавања својих економија.

“Подаци у Економском извјештају Европске комисије за трећи квартал 2020. године показују пад бруто домаћег производа за 9,3 одсто у односи на претходну годину, што се тумачи посљедицама пада или смањења раније уговорене приватне потрошње, инвестиција и извоза. Пад запослености, за које стварне податке тешко можемо установити, и повећање робног трговинског дефицита, изазвали су негативне посљедице на дефицит текућег рачуна БиХ, банковне зајмове, али и кредите домаћинстава. Примарни подаци показују да су жене, и раднице и власнице предузећа, теже погођене негативним посљедицама пандемије него мушкарци”, појаснио је Додик.

Како су посљедице ковида-19 директног и индиректног карактера и захватају све сфере друштва, указао је Додик, превазилажење посљедица пандемије треба бити задатак свих нивоа власти у земљи, укључујући и локалне власти, цивилног друштва, али и самих грађана.

“У региону видљиве резултате смо постигли примјеном система зелених коридора на одређеним граничним прелазима, што такође планирамо примијенити у промету робама са ЕУ. Јачамо сарадњу у оквиру ЦЕФТА уз испуњавање ЦРМ агенде и Зелене агенде коју смо усвојили на Самиту у Софији 10. новембра ове године. То уједно значи и бржу интеграцију у ЕУ с обзиром да су све активности заправо процеси европских интеграција земаља Западног Балкана које су потписале Споразум о стабилизацији и придруживању”, нагласио је Додик.

Он је указао да криза узрокована пандемијом вируса корона са собом носи и велике изазове за све сфере живота па тако и за област безбједности, нарочито у погледу илегалне производње и промета опојних дрога, те илегалних миграција и кријумчарења преко територије БиХ.

“Посебно морамо да нагласимо да се БиХ од посљедњег квартала 2017. године сусреће са масовним незаконитим уласком миграната на своју територију. Овај тренд незаконитог уласка је настављен и у 2018, 2019, као и у 2020. години. Са тим у вези, БиХ жели да нагласи важност поштивања и спровођења обавеза у складу са међународним правним нормама којима се уређују све наведене области”, нагласио је Додик.

Он је констатовао да су на почетку епидемије која је погодила свијет, богате земље заборавиле на мале, регионалне организације су се понашале као да немају ни стратегију ни ресурсе да помогну, како својим чланицама, тако ни осталима.

“Чак је и Европска унија поклекла у тим првим седмицама и показала све слабости једног великог система, неспремног на обим и дубину кризе која нас је задесила. У таквој ситуацији је легитимно право сваке земље, а посебно оне ограничених ресурса, да тражи помоћ пријатеља на међународној сцени, да тражи излаз из кризе у којој се губи оно најважније што свака земља има, а то су људски животи. Никада више, ни у једној кризи, ниједна земља, ниједан народ не би требало да се осјети усамљеним и напуштеним од свих. То је задатак свих нас појединачно, то је задатак, сврха и циљ Уједињених нација”, закључио је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик у обраћању Генералној скупштини УН у име Предсједништва БиХ.