Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је у интервјуу Срни да треба убрзати миран разлаз у БиХ и да вјерује да ће брзо доћи то вријеме, те оцијенио да би Република Српска као независна држава сигурно имала бољи стандард.

Додик је истакао да не вјерује у будућност постојања БиХ, те нагласио да се у политичком смислу залаже за миран разлаз БиХ и етаблирање Републике Српске као независне државе.

“Перспектива је да се обезбиједе неутрални, мирни услови за разлаз у БиХ. То није никаква насилна сецесија, него процес који ће омогућити право народа на самоопредјељење. То је нешто што једино видим у будућности у БиХ”, рекао је Додик.

Члан Предсједништва из реда српског народа и предсједавајући Предсједништва је нагласио да је само Република Српска добро мјесто за Србе и народ који живи у РС-у и да је сигуран да би био бољи стандард да је Република Српска независна, али исто тако да би боље живјели и Бошњаци и Хрвати да са својих становишта и потенцијала јачају своју друштвену заједницу и економију.

Он је истакао да ће Република Српска кад тад бити независна држава српског народа и других који у њој живе, напомињући да РС има своје становништво, територију, границе, да је дефинисана са територијално-политичког оквира, има своје инстуције.

Додик је истакао да је одржавање овакве БиХ погрешно, да се треба окренути реалности, те да је могућ само мирни разлаз, проглашење Републике Српске независном државом, Херцег Босне независном државом и независне државе за Бошњаке.

“То би учинило народе спокојнијим, боље усмјереним на сарадњу”, додао је он.

Он је навео да стално америчко кршење права народа мора да престане, да оно не може да буде успјешно.

“Не може се очекивати да ми одустанемо да будемо Срби, а суштина америчке политике је да одустанемо да будемо Срби и да будемо грађани, а овдје већина нас хоће да буде Срби, па тек онда грађани и не можемо прихватити њихов концепт уређења”, истакао је Додик.

Додик је подсјетио да је Америка била позитивна у БиХ када је успостављен Дејтонски споразум, а да је све послије тога погрешно урадила, дозволивши да се на криминалан начин руши тај споразум и давала политички легитимитет томе.

“Та Америка не може да буде подржана овдје, без обзира ко јој је предсједник. Наравно, треба водити са њима дијалог”, рекао је Додик у интервјуу Срни и оцијенио да су и они схватили да је вријеме насиља прошло и да са локалним званичницима могу разговарати као партнери.

Додик је истакао да су заблуде то да ће рушењем Додика бити срушена Република Српска.

“Република Српска је много више од Додика”, истакао је он и додао да је РС постајала и прије и постојаће и послије њега.

Говорећи о својој идеји спајања функција предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ, Додик је рекао да је то с циљем да би била ојачана позиција Српске у свијету.

“Фунција која представља Републику Српску је предсједник Српске и било би добро да Република и формално буде представљена у Предсједништву. Тиме би послали поруку да је БиХ састављена од Републике Српске и Федерације БиХ и да је Српска примарна политичка и друштвена заједница у којој се доносе одлуке, а усаглашавају се на нивоу БиХ”, навео је Додик.

Додик је рекао да они који су против те идеје виде неке своје ситне шићаре.

Према његовим ријечима, што се тиче Изборног закона, проблем је одлука “Сејдић-Финци”, то што не могу доћи до договора како се бира Бошњак и Хрват, а што је ствар Федерације БиХ, а не Републике Српске.

“Зато сам сматрао да треба ојачати функција предсједника Републике Српске, који би могао да добије и интернационални значај кроз функцију и члана Предсједништва БиХ, то би помогло афирмацији РС-а”, додао је он.

Додик ја нагласио да би такав члан био представљен у свијету као члан Предсједништва и предсједник Републике Српске.

Додик је истакао је да је “садашња БиХ илузија, да је дејтонску БиХ срушила међународна заједница, а Бошњаци не желе да се врате изворном Дејтону, нити да поштују Устав БиХ”.

Додао је да све мање вјерује у намјеру Европе да интегрише западни Балкан, те оцијенио да са ЕУ треба сарађивати али гледати своје интересе и јасно им рећи све то.

“Постоји нека камуфлажа која иде за тим да Европљани кажу хоћемо, па поставе услове да их не можемо испунити”, рекао је Додик и оцијенио да те услове за кретање ка Европи не би испунило пола земаља које су сада чланице ЕУ и да то говори о њиховој стварној намјери.

Додик је оцијенио да ће ЕУ, да само држати у близини земље западног Балкана, а уколико и одлучи да их интегрише, Унија, која је пуна својих проблема, изгледаће сасвим другачије.

“Њима је важно да се ми овдје крчкамо и да немамо значајнији напредак, што говори и њихово понашање у вези са пандемијом вируса корона, како су на почетку били неефикасни, нефер, а сада око вакцина шаљу поруке – прво ћемо ми вакцинисати своје становништво, а ви, пошто сте људи другог реда, сачекајте мало”, рекао је Додик.

Додик сматра да шансе БиХ да добије кандидатски статус у ЕУ нису веће због тога што је Савјет министара БиХ у протеклој години донио неколико битних закона који су били на чекању дужи период.

Он је подсјетио да се тражи измјена закона о Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС), о јавним набавкама и сукобу интереса, напомињући да је то само једна од фаза, односно четврта или пета мјера од 14 колико има у препорукама.

“Дакле, док не испуните све те препоруке, не може, а ово је само дајте да се привидно живи и да се покаже да се нешто креће”, додао је Додик.

Он је нагласио да је ова три закона наметнуо високи представник, да су то надлежности које припадају ентитетима, да их је креирала међународна заједница која жели нову легитимизацију за те законе тако што би се гласало кроз њихове измјене и допуне.

Додик је запитао зашто нису ставили ону мјеру која каже да БиХ не може добити статус кандидата ако постоји високи представник или судије Уставног суда, што такође пише у 14 препорука.

“Нама кажу то ћемо за пет-шест година, то значи да нико нема намјеру да разговара о статусу кандидата у овој години. Све је то нека илузија, подваљивање, у коме неко треба да оправда овдје своју високу амбасадорску плату”, навео је он.

Додик је поручио да неће бити подржане измјене ВСТС-а на начин како они предлажу, истичући да о томе мора да се води расправа шта коме припада према Уставу и да се направи нови дизајн одлучивања, а не да се то злоупотребљава.

Додик је нагласио да Савјет министара БиХ није влада, већ мјесто гдје се координира политика и договара, те истакао да предсједавајући Савјета Зоран Тегелтија добро ради свој посао и да је то је примјер на који се Савјет министара треба понашати у складу са Уставом.

“То што неки мисле да треба да се смијени, нека покрећу иницијативе, то је дио демократског живота”, додао је Додик.