Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине и лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да 1. март, Дан независности БиХ, бх. ентитет Република Српска “неће славити и да то не може и неће бити празник у РС-у”.

“Уставни суд одлучује само шта је у интересу Сарајева и Бошњака, ништа у интересу и уважавању српских ставова. Горе је од 500 година Турака”, рекао је Додик у Бањалуци.

Он је поручио да Уставни суд БиХ колико год пута хоће може да донесе одлуку о томе, али је он неће проводити.

“Нека шаљу тужиоце на мене”, казао је Додик.

Такођер је рекао да је БиХ “непријатељска и накарадна”.

“РС је дефинисана 9. јануара са намјером да буде независна. Аутономија је легитиман став нашег народа. Ми славимо Дан Републике то је 9. јануар и то не можете да промијените”, казао је Додик, преноси Српскаинфо.

Босна и Херцеговина прославит ће у понедјељак, 1.марта, 29 година од када су грађани готово двотрећинском већином на референдуму одлучили да желе живјети у независној држави. Грађани су гласали одговарајући на једно питање “Јесте ли за суверену и независну БиХ, државу равноправних грађана, народа БиХ – Муслимана, Срба, Хрвата и припадника других народа који у њој живе?”.

Референдуму је приступило 2.073.568 гласача што је представљало излазност од 63,6 посто, а готово сви који су изашли на референдум гласали су за независност, а само 0,3 посто или 6.037 особа гласало је против.

Резултати референдума омогућили су и међународно признање Босне и Херцеговине, као независне државе. Од тада се 1. март прославља се као Дан независности Босне и Херцеговине.