Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је обавијестио предсједника Србије Александра Вучића о положају Срба и Републике Српске унутар Босне и Херцеговине, као и покушају да се удаљи Србија као гарант Дејтонског споразума, те да очекује од Србије да заштити Српску због честих пријетњи ратом из Сарајева.

Додик је навео да је упознао Вучића о чињеници да Република Српска на сваку појаву негирања Републике Српске или напад на Србију из Сарајева гледа као на дио једног организованог плана који је промовисан путем декларације СДА, а то значи да нема Републике Српске, а тиме ни српског народа у БиХ.

“Они покушавају да то мало утихну, да то пролази испод радара. Али, у сваком случају ми који се бавимо оваквим пословима морамо да имамо на уму да је свака појава која објашњава да треба развластити Србе и Хрвате у БиХ из уста било ког Бошњака, дио њиховог заједничког плана”, рекао је Додик.

Додик је рекао да неће престати да говори о томе да је неприхватљиво да готово идентичан проблем који постоји на Косову и БиХ, који се тиче унутарнационалних односа, не може да буде рјешаван на различите начине, без обзира што је замјеник помоћника америчког државног секретара Метју Палмер рекао да је став САД да се то не може повезивати.

“Ја сам рекао ок, можда је то ваш став, а наш став је да то треба повезивати, јер не можете нам објаснити зашто мора да буде различито рјешење за готово идентичне ситуације. У ком облику мислите да то треба да подржимо”, рекао је Додик.

Додик је, на питање у вези са његовим захтјевом за пребацивањем амбасаде БиХ у Јерусалим и најавом хрватског члана Предсједништва Жељка Комшића да ће заузврат ставити на дневни ред питање признања Косова, рекао да се у Сарајеву шири увијек једна врста параноје и увијек изаберу неког ко је против Србије.

Указао је да је добро да се на дневни ред Предсједништва БиХ стави питање признања Косова, јер не постоји формална одлука да ли БиХ признаје или не признаје независност.

Према његовим ријечима иницијатива Комшића је добро дошла да се дође до коначне одлуке да БиХ не признаје Косово. Објаснио је да, ако он као члан Предсједништва гласа против, то питање иде на сљедећу сједницу, а ако и онда постоји његово противљење, то питање мора да се шаље Скупштини.

“Ако Скупштина потвди то противљење онда нема признања, и сви морају да поштују ту одлуку”, подвукао је Додик.