На извшном комитету СНСД одржаном данас разматрала су се питања везана за буџет Републике Српске, формирање власти у БиХ, као и Приебеов извјештај.

Додик је рекао да ће буџет бити разматран и усвојен већ у понедељак, те да је већи за 168 милиона. Буџет је планиран на 3 милијарде и 423 милиона КМ и већи је за 3,3 %.

“Морамо креирати политике и мјере да се створе реалне претпоставке да се омогући да већ почетком идуће године у РС буде просјечна плата 1000 КМ, те је за то издвојено 72 милиона КМ. За пензије је издвојено 4 посто више из буџета”, истакао је Додик.

Ниво укупних задужења је такође смањен, додао је Додик.

Када је у питању формирање власти Додик је рекао да треба доћи до убрзаног формирања власти.

“Бошњачка и хрватска структура су доставиле данас имена која су позната предсједнику Савјета министара, чиме ће се створити услови да се формира заједничка комисија која ће дати своју сагласност за формирање Савјета министара и то се сигурно може завршити до краја ове календарске године”, рекао је Додик.

Додик Приебеов извјештај сматра покушајем дискредитовања уставних права РС.

“СНСД је одбацио причу о извјестају који нико није тразио и тај извјестај је тенденциозан и политички мотивисан, те није правни извјештај него покушај дискредитовања Устава БиХ и уставних права РС и да се легалијују неправна понашања Високих представника”, казао је Додик.