Предсједатељ Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је данас како ће икону, коју је раније поклонио руском шефу дипломатије Сергеју Лаврову, предати Украјини, али ако власти Украјине докажу да су потраживале исту прије њиховог састанка.

Из Министарства вањских послова Босне и Херцеговине потврђено је да ће бити одржан састанак министрице Бисере Турковић и амбасадора Украјине у БиХ. У којој фази су истражне радње Тужилаштва БиХ још није познато.

Милорад Додик, предсједатељ Предсједништва БиХ и главни актер у афери Икона казао је како из Украјине никада није добио одговор на питање да ли траже икону.

МИЛОРАД ДОДИК

”Уколико Украјина докаже да је тражила икону прије датума када сам имао састанак са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом, прихватићу да је предамо. Међутим, овдје је само важно да будем нападнут, исто као и Драган Човић и његови сарадници. Све то довољно говори о правосуђу у БиХ.”

А у Тужитељству Босне и Херцеговине у тијеку је истрага у оквиру које ће бити испитани чланови Предсједништва БиХ као и велепосланик Босне и Херцеговине у Русији. Како је потврђено за БХРТ, бит ће одржан састанак министрице вањских послова Бисере Турковић и велепосланика Украјине у нашој земљи.

УРЕД МИНИСТАРСТВА ВАНЈСКИХ ПОСЛОВА БиХ

”Састанак министрице Турковић и амбасадора Украјине би се требао одржати у другој половини јануара. Икона није достављена Министарству иностраних послова БиХ, а према сазнањима из медија амбасадор БиХ у Руској Федерацији је уручио икону директно у Кабинет предсједавајућег Предсједништва БиХ.”

За сада је познато само да истрагу проводи Тужитељство БиХ, међутим, јавности је непознато јесу ли у истражне радње укључене полицијске агенције наше земље као и Интерпол. Поједини политичари доводе у питање кредибилитет правосуђа да проведе овај случај до краја.

МЛАДЕН БОСИЋ, делегат у Дому народа ПСБиХ

”Ово око иконе је јос једна прича о правосуђу и институција које би требале да проводе закон и ред у Босни и Херцеговини. Све док су оне под контролом политичких кругова који су повезани са криминалом, од тога неће бити ништа.”

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ, делегат у Дому народа ПСБиХ

”Ја очекујем да се Тужилаштво, наравно, позабави са тим случајем, али познавајући однос овог тужилаштва са српским кадровима, бојим се да ће наћи начин да ескивира своју обавезу.”

Унтаоч бројним шпекулацијама точна вриједност, подријетло и откуд ова икона у Босни и Херцеговини још увијек није познато. Подсјећамо, предсједатељ Предсједништва БиХ Милорад Додик казао је да је Икона обитељски поклон те да ће ју, када истрага заврши, вратити обитељи од које ју је добио.