Други дио додјеле кључева аутомобила прилагођених потребама ратних војних инвалида 100 посто прве групе за које је у овогодишњем буџету Федерације БиХ осигурано 1,5 милиона КМ, биће уприличен данас у Сарајеву, саопштили су из Владе ФБиХ.

У првој додјели, крајем новембра ове године, аутомобиле је добило 28 ратних војних инвалида наведене категорије с подручја Сарајевског и Тузланског кантона, док ће кључеве преосталих 22 аутомобила данас добити РВИ 100 посто прве групе из осталих кантона у Федерацији БиХ.

Подјела је организована у двије групе због тренутне епидемиолошке ситуације.

“Подјелом преостала 22 аутомобила завршавамо овогодишњу додјелу. Аутомобили прилагођени потребама припадника ове категорије РВИ требали би побољшати њихове услове живота. Ово је подршка коју Влада ФБиХ и ресорно министарство пружају годинама. Иако је пандемија коронавируса ове године довела до смањења или преусмјеравања средстава у буџету ФБиХ, позиција предвиђена за набавку ових аутомобила није умањивана, као што нису умањиване ни накнаде за остварена борачка права”, рекао је помоћник федералног министра за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата Мирза Терзо.

Аутомобили који се додјељују су марке Шкода Оцтавиа караван амбитион 1.5 ТСИ ДСГ аутоматик, те су у потпуности прилагођени овој категорији РВИ, који возила користе као ортопедска помагала. Вриједност једног возила је 29.950 КМ, а набављена су у складу са споразумом потписаним 30. септембра ове године између Федералног министарства за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата и Порсцхеа БХ д.о.о.

Од 2015. године Влада ФБиХ је путем ресорног министарства осигурала набавку 330 аутомобила за РВИ 100 посто прве групе, за шта је из буџета издвојено 8,5 милиона КМ.