Чланови међународног жирија, признати и искусни стручњаци у домену документаристичког изражаја – Огги Томић, филмски аутор и редитељ са сједиштем у Лондону, Ирена Јелић из Хрватског аудиовизуалног центра (ХАВЦ) и Патрициа Манцини из Sunny Side of the Doca – одлучивали су о наградама за најбоље филмове у Такмичарској и селекцији АЈБ Приказује.

Жири је навео да су побједнички филмови фантастично уређени и истакао како се осјети да је у њих уложено много труда, страсти и љубави.

“Свака прича је детаљно пренесена на филм. Једноставно, част ми је била гледати ове филмове”, рекао је Томић.

Трећи међународни фестивал документарног филма Ал Џазире Балканс (АЈБ ДОЦ) одржан је у Сарајеву од 11. до 15. септембра. Током пет дана АЈБ ДОЦ Филм Фестивала публика је имала прилику видјети 18 документарних филмова врхунске продукције.

Сви приказани филмови обједињени су слоганом АЈБ ДОЦ-а “Путовање”, који је представљен визуелно, али и прожима овогодишње приче документарних филмова и нашу стварност јер смо онемогућени физички путовати и ограничени постављеним границама, а истовремено удубљени свако у своје путовање у потрази за смислом и снагом.

АЈБ ДОЦ Мain Award, награда за најбољи филм у Такмичарској селекцији, додијељена је филму ”Не у моје име”, редитељице Моли Стуарт. Прича је то о деветнаестогодишњој Јеврејки која, након што почне схватати шта се догађа у израелско-палестинском сукобу, одбија служити обавезни војни рок у Израелу и храбро се супротставља израелској идеологији и систему.

“Искрене честитке тиму, редитељици и свима који су учествовали у стварању овог одличног документарца. Овом храбром филму и његовој екипи желим срећу на наредним фестивалима на којима буду учествовали. Надам се да ће много људи видјети овај филм и да ће ширити његову поруку”, рекао је Томић.

Специјално признање додијељено је филму ”Ухваћени у мрежу”, чешких аутора Вита Клусака и Барборе Цхалупове, који у форми експеримента гледаоцима открива како је злостављање дјеце путем интернета постало веома раширена и уобичајена пријетња.

Чланица жирија Ирена Јелић изјавила је да је то “филм који говори о једној јако важној теми, филм који нас едукује и указује на то колико је опасност близу”, те додала да сви требају погледати ово остварење.

“Овај сјајно осмишљен и снимљен документарац проговара о изнимно важној теми у данашње вријеме, педофилима предаторима који вребају и свакодневно нападају дјецу на друштвеним мрежама. Жири посебно похваљује едукативну вриједност филма, као и младе глумице које су изнијеле изнимно тешке улоге дванаестогодишњих дјевојчица”, закључила је Јелић.

Трочлани интернационални стручни жири одлучивао је и о Награди за најбољи филм селекције АЈБ Приказује, а признање је додијељено документарном филму ”Комшије”, ауторице Нерминке Емрић.

У образложењу чланице жирија Патриције Манцини стоји: “Деликатан, али доиста снажан кинематографски приступ стварању на најбољи могући начин је ставио фокус на хуманост те послао снажну поруку гледаоцу. Филм који говори о онима који су присиљени оставити све у потрази за бољим животом. Са задовољством додјељујемо награду АЈБ Приказује овом филму.”

Награда програмског жирија Ал Џазире Балканс, о којој одлучују чланови Програмског одјела ове ТВ-куће Лејла Дедић, Сеад Крешевљаковић и Ђани Хасечић, додијељена је филму ”Transforming tomorrow”, бх. редитеља Дине Мустафића. Тим остварењем документована је шокантна прича о пословању мултинационалне компаније Митал Стел, која има производњу у Босни и Херцеговини.

Ова бескрупулозна компанија, чији је једини циљ профит, у постројењима врши радове којима “прикрива” трагове злочина почињених у руднику Омарска, гдје се деведесетих година налазио један од најстравичнијих концентрационих кампова. Руде из тог рудника топе се у зеничкој Жељезари без примјене еколошких стандарда, чиме се трује становништво тог града, који је, када је ријеч о броју случајева рака плућа, међу првима у Европи, стоји у синопсису филма.

“Као и претходне двије године, наш жири имао је изузетно тежак задатак да изабере филм који ће добити награду Програмског одјела Ал Џазире Балканс. Између десет врхунских филмских остварења, десет прича које су нас свака на свој начин дубоко дирнуле и одушевиле својим садржајем, одлучили смо да награду додијелимо филму који се истакао својом храброшћу и који је на умјетнички начин обрадио једну изузетно важну тему која се тиче ових наших простора, гдје се аутори све рјеђе баве компликованим темама живота који нас окружује и који слиједе свој умјетнички и друштвено-одговорни импулс упркос тешким условима за рад”, наведено је у образложењу Програмског жирија АЈБ-а.

Због специфичних околности одржавања овогодишњег фестивала, који је одржан без присуства гледалаца, Награда публике није додијељена.