До погоршања епидемиолошке ситуације дошло је и наподручју Западно-херцеговачког кантона, који према најновијим званичним подацима броји 122 обољелих од ЦОВИДА-19. Наглом порасту допринијела су окупљња на којима нису поштоване хигијенско- епидемиолошке мјере, а због чега је у петак дошло до њиховог пооштравања.

Власти у Западно-херцеговачком кантону биле су присиљене увестидодатне рестрикције приликом организација свадби и сличних окупљања, након што се наједној од њих – недавно организованој у Грудама, нашло више од 600 особа. Међу зараженима коронавирусом у овој опћини значајан број њих заразио се управо на свадбеномвесељу.

ТОМИСЛАВ ПЕЈИЋ, министар здравства ЗХК

Наредба Кризног стожера Министарства здравства је да се 48 сати прије свадбе, крстике или причести, а у складу са наредбама о окупњима до 50 особа у затвореном и стотину на отвореном, достави пописузваника.

За погоршање епидемиолошке слике у Западно-херцеговачком кантону у здравственим установама криве неодговорне појединце који се не придржавају мјера и препорука.

ЗДРАВКА ЕРКАПИЋ, директорица Дома здравља Груде

Мјере су донесене на вријеме, одрађене су на вријеме, али се нису испоштовале, не само у Грудама, не само у једном салону и на тојсвадби од 600 људи. Довољно је 20 људи који се ризично понашају да имамо 200њихових контаката и контаката одконтаката.

У случају даљег кршења мјера, у Кризном штабу Министарства здравства овог кантона спремни су и на новерестрикције.

Разматрамо могућност забране рада свадби, али су оне дијелом -такозване херцеговачке свадбе с великим бројем узваника већ забрањене, зато што 50 људи у затвореном простору значи да је то обитељскодружење.

АНДРЕА ЈУРИЋ, директорица Завода за јавно здравство ЗХК

Ако се оне већ морају одржавати, онда нека се одржавају премаправилима струке, односно уз поштивање свих епидемиолошких мјера, зна се којесу.

Повећањем броја заражених у Градама, повећан је и степен опрезности код становништва, па је сасвим сигурно и мање оних који би се одазвали на окупљања, посебно у случају одступања од тренутно важећих мјера.

Здравствени радници у Западно-херцеговачком кантону сматрају да је стварни број заражених особа у на подручју западне Херцеговине многовећи од броја којим располажу кризни штабови.