Избори у Мостару, након 12 година, биће одржани 20. децембра. Иако још неслужбене, док их не потврди ЦИК, листе кандидата су познате. На челу три листе за изборе у Граду на Неретви су љекари, који су при томе најизвјеснија имена за будућег градоначелника Мостара.

Зашто лијечници амбуланту, болницу и пацијенте желе мијењати за политичку фотељу? Наиме, ХДЗ БиХ, пробосанске странке окупљене око СДА и челници српске листе „Остајте овдје“ за носитеље градских листа на изборима у Мостару одабрали су лијечнике.

Нисмо добили одговор оних који ведре и облаче нашом политичком сценом зашто медицинску професију користе као политички адут. Иако се наше друштво повјерењем веже за лијечнике, много је оних који сматрају да им је мјесто у болницама.

А што је интерес лијечника да угледно занимање за које се годинама образовао, напусти или занемари, а све за вољу политике?

“Само судјеловање и покушај да урадимо нешто добро и позитивно буди један значајан мотив”, каже Златко Гузин, равнатељ Регионалне болнице др. Сафет Мујић и носитељ пробосанске листе.

“Дајте да пређемо у мирнију фазу, да повијест оставимо повјесничарима. Да се боримо да нашој дјеци сутра буде боље. Тако видим Мостар у будућности, као један лијепи еуропски град”, поручује Марио Кордић, равнатељ Дома здравља Мостар и носитељ листе ХДЗ-а БиХ.

“Што се тиче моје професионалне каријере, ја не желим одступити од ње, али желим и мислим да могу да дам допринос и политичком животу свом народу и свим грађанима Мостара у циљу бољитка”, казао је Велибор Миливојевић, равнатељ Опће болнице Невесиње и носитељ српске листе „Остајте овдје”.

Политички аналитичар Милан Ситарски сматра како је лијек за бољитак у рукама политичког водства, осврћући се најприје на важност поштивања свих сегмената већ потписаног споразума о Мостару, који се односи и на конститутивност народа у држави.

“Једна трећина тог споразума јест испоштована, зато ћемо на срећу имати изборе. Нажалост видимо да неки од потписника договора, конкретно Изетбеговић, одустаје од примјена трећег сегмента који се тиче изборног закона, који је везан за легитимни избор конститутивних народа”, мишљења је Ситарски.

А јесу ли владајући, тражећи лијек за Мостар и ауторитет у лијечничкој струци, изгубили свој ауторитет међу бирачима тешко је рећи. Сасвим је извјесно да би за неколико мјесеци лијечник могао бити нови градоначелник. Ако дијагностицира политичку летаргију и безвољност, можда и нађе лијек за добробит житеља града на Неретви.