У галерији “Колегиjум артистикум” од данас до 27. августа могуће је погледати документарну изложбу “Колегиум артистикум – 45 година”, поводом 45 година постојања и рада галерије (1975.-2020.)

Изложба обухвата одабраних 100 плаката изложби и других културних догађаја који су одржани у простору галерије Колегиум артистикум од њеног оснивања 1975. године до данас.

Галерија Колегиум артистицум налази се у склопу Центра Скендерија, а пројекат адаптације и ентеријерског уређења простора галерије израдили су архитекти Милана Циндрић, Славко Циндрић и Халид Мухасиловић.

Свечано је отворена у априлу 1975. године, на Дан ослобођења града Сарајева, колективном изложбом чланова и чланица три умјетничка удружења Босне и Херцеговине – УЛУБИХ (Удружење ликовних умјетника), УЛУПУБИХ (Удружење ликовних умјетника примијењених умјетности и дизајнера) и ААБИХ (Асоцијација архитеката).

Фуад Хаџихалиловић Фуко је био први директор галерије и обављао је функцију директора у периоду од 1975. до 2005. године, саопћено је из галерије “Колегиум артистицум”.

Од свог оснивања до данас, галерија “Колегиум артистикум” представља релевантно излагачко мјесто и један од значајних центара окупљања умјетничке, интелектуалне и културне сцене.

Током 45 година постојања и континуираног рада на промоцији визуелних умјетности и културе, у галерији је одржано више од хиљаду индивидуалних и колективних изложби и других културних догађаја локалног, регионалног и међународног карактера и значаја (камерни концерти, позоришне представе, промоције књига, стручни скупови и округли столови са актуелним темама из културе, презентације и дискусије из области друштвеног дјеловања и умјетничког стваралаштва, сајмови књига, етц.).

Својом динамичном активношћу и програмом галерија настоји да пропрати све актуелне токове савремене умјетности, да оствари своју мисију која почива на идејама авангардног интелектуалног и умјетничког покрета “Колегиум артистикум” с краја четврте деценије 20. вијека, са циљем да отвори простор за све иницијативе које подстичу духовну и културну климу у Сарајеву и Босни и Херцеговини.

За допринос развоју и афирмацији ликовног стваралаштва, музичке и књижевне умјетности, галерија “Колегиум артистикум” је одликована Шестоаприлском наградом Града Сарајева 1982. године.

Поред документарне изложбе Колегиум артистикум-45 година, у другој половини аугуста планирана је припрема ретроспективне изложбе истакнуте самосталне умјетнице Љиљане Мајкић “Архитач”, а за септембар је планирана репрезентативна изложба “60 година МЕСС-а”.

Документарну изложбу поводом 45 година постојања и рада Галерије могуће је погледати од понедјељка до петка у термину од 10.00 до 18.00 сати.