Пандемија коронавируса промијенила је животе људи и њихове свакодневне навике. Бројна ограничења код многих су изазвала страх, депресију. Стручњаци истичу да је њега менталног здравља итекако важна у превазилажењу кризе.

Ограничено кретање, ношење маски, физичка дистанца, затварање објеката. Више не смијемо, него што смијемо, због пандемије коронавируса, кажу нам анкетирани грађани. То је нова нормалност како су је прије годину назвали епидемиолози. Док учимо живјети по новим правилима, како ћемо сачувати ментално здравље?

“Не вјерујем да се може очувати у оваквом стању у држави, ја сам угоститељ, затворили су нас, ићи ћемо сви на биро тако да не постоји никаква могућност. Схватам да је здравље на првом мјесту, али без финансија не можемо бити здрави”

Овако размишља наша саговорница доведена, како каже, на руб опстанка. У земљи у којој је и прије пандемије било тешко пронаћи посао, многи грађани су остали без посла. Смањене су им плате, њихов социјални статус се промијенио. Да би се лакше носили са ситуацијом, рад на добром менталном здрављу је кључан, истичу психолози.

НЕРМИНА ВЕХАБОВИЋ РУДЕЖ, психолог

“Свједоком сам да људи све чешће долазе тражити психолошке налазе, како би потврдили своје стање и како би обезбиједили минималну социјалну помоћ. Људи се довијају на различите начине, али онај који је најгори је да стојите и чекате, очајавате, јер вас то може психички додатно дестабилизирати, кад видите своју немоћ и немогућност да дјелујете”, објаснила је Вехабовић Рудеж.

У јавном медијском простору све врви од упозорења, савјета, наредби и правила. Иако често не знају коме вјеровати, кажу нам анкетирани грађани, да ипак желе вјеровати да ће једном бити боље.

АНКЕТА
“Само размишљати позитивно, вјеровати у боље сутра, надати се бољем.”
“Нешто вјерујем, нешто не вјерујем, има овдје свега.”
“Не треба све вјероват, мораш из свог мозга да видиш да ту има пуно политике и да има и лажи пуно, али има и истине.”

НЕРМИНА ВЕХАБОВИЋ РУДЕЖ, психолог

“Најбоље би било не пратити те вијести, то нама ствара осјећај панике. Шта смо то ми као обични грађани у могућности да направимо, ништа у том домену кисика, лијекова и осталог, ништа, али смо у могућности да сачувамо психичко здравље, у смислу да се надамо да неће до тога доћи и да се фокусирамо на неке ствари које нам могу заокупити пажњу”, додала је Вехабовић Рудеж .

У Сарајеву је успостављен цалл центар за психолошку помоћ за све грађане овог кантона а којима је у вријеме пандемије коронавируса потребна ова врста здравствене услуге. Биће отворено пет телефонских линија за психолошку помоћ коју ће пружати стручњаци у Центру за ментално здравље ЈУ Дом здравља КС. Из Кризног штаба су нам казали да ће цалл центар бити у функцији за два до три дана.