Масовна имунизација у Босни и Херцеговини још и даље постоји само на папиру. Надлежни кажу да предност при вакцинацији имају приоритетне групе. Број особа које се налазе у овим групама већи је од 800 хиљада. Ипак, посљедњих дана јавност у нашој земљи узбуркало је питање ко се све налази на листама приоритета, односно како се оне праве.

Приоритетне скупине су у цијелој Босни и Херцеговини готово исте. У врху су здравствени дјелатници и лица у домовима за старије особе. Потом сви старији од 60 година и кронични болесници. Посљедња скупина приоритета у Републици Српској је јасно дефинирана, док је у Федерацији БиХ означена као особе које су запослене у значајним јавним службама.

“Послије здравства, полиције, војске који су у приоритетима, високо на листи морају се наћи просвјетари, медијски дјелатници и запослени у услужним дјелатностима. Федерација БиХ је мали простор те процес масовне имунизације треба извести у кратком периоду ако се желе постићи прави ефекти имунизације”, сматра предсједник Самосталног синдиката основног образовања Ибрахим Дедић.

Свој простор и предност при цијепљењу траже и медијски дјелатници из Федерације БиХ. На ентитетској разини одлуке још увијек нема, а новинари се уздају у обећање премијера Фадила Новалића да ће бити стављени на листу.

“Премијеру Федерације Новалићу ствари су јасне, прије годину дана смо му све то ставили на увид. То што се он исти дан огласио контра става свог кантоналног колеге је по нама чудно, међутим, хајде да господину Новалићу овај пут и повјерујемо” поручује Марко Дивковић из Удруге БХ новинари.

Генетичар Дамир Марјановић сматра како би сада можда било потребно и модифицирати стратегију цијепљења, гдје би се дао приоритет млађим категоријама – будући да су они чешће у масовнијим контактима него старији.

“Стратегија вакцинације би требала ићи у правцу да се ипак прво вакцинишу оне отворене скупине, скупине које често комуницирају, које остварују највише контаката да би самим тим направили једну индиректну заштиту око осјетљивих скупина. Нормално, приоритет свих приоритета су медицински радници ако мене питате, просвјетни радници, људи који кроз своју професију примарно стварају велики број контаката”, мишљења је Марјановић.

Према тренутачно доступним подацима, да би се цијепиле приоритетне скупине у Босни и Херцеговини бит ће потребно више од 800 хиљада доза цјепива. У овом тренутку нико са сигурношћу не може рећи када ће почети процес имунизације за оне категорије становништва који нису у приоритетним скупинама.