Централна тема данашњег издања “Јутра за све” БХТ1 била је одвијање наставног процеса у условима пандемије.

Нову школску годину спремно је дочекала и редакција дјечијег и омладинског програма, а емитирање образовног формата “Домаћа задаћа” настављено је са првим данима септембра. Ученици виших разреда основне школе имају могућност да наставу прате путем телевизије, и то из пет предмета.

Јутрос су са нама била и двојица професора који на овај начин преносе знање дјеци – Ведран Зубић и Мирнес Прушчанин.

Овакав вид наставе, али и онај онлajн, који се одвија у школама, представља својеврстан изазов и за наставнике, јер немају повратну информацију, каже Прушчанин.

“Немамо утиске, да видимо дјечија лица, да ли су схватили или не, нешто им је јасно, нешто није, на крају крајева, да питају: “Како ово иде, како сте ово добили?” или томе слично. На крају крајева, ако се погријеши нешто, одмах они реагују док тога овдје нема”, казао је он, додајући да његови ученици редовно прате наставу на телевизији и вјежбају.

“А, овдје сте погријешили, једва дочекају да кажу. Знам, превидио сам, трудећи се да појасним што више и детаљније – нешто занемарим. Буде реакција, и углавном су позитивне”, каже с осмјехом професор Прушчанин.

“Моји ученици су велики, гимназијски, па вјероватно мало слабије то гледају”, описује своја искуства његов колега Ведран Зубић.

“Гледају једино ако профи не ваља фризура, да ме малтретирају”, шали се он додајући да му је занимљиво то што му је много више људи у зрелим годинама, пензионера, пришло да честита на обављеном послу.

“Наравно да је необично, слажем се, причати у камеру. Ми нисмо навикли, тражимо фидбек, тражимо тај очни контакт, комуникацију с ученицима, ово је нама заиста иновација, али, опет, када размислимо на начин да то, ипак, негдје неко гледа, да то помаже и нашим колегама и ученицима, да чују ту лекцију. Другачије је када чујете неку лекцију, а другачије када припремате само на мало другачији начин, у односу на оно на шта смо ми навикли”, каже професор Зубић.

Цијели разговор са Ведраном Зубићем и Мирнесом Прушчанином можете погледати на порталу БХРТ-а.