Телевизија Босне и Херцеговине (БХТ1) почела је емитовање новог циклуса емисија Домаћа задаћа – ТВ часови за ученике виших разреда основне школе према курикулумима и наставним програмима из: математике, физике, хемије, биологије и географије.

Домаћа задаћа емитира се у два термина, сваки радни дан од 15,10 и репризно у јутарњем термину од 9 сати.

Све пропуштене часове и оне актуелне погледајте на нашем официјелном Yоутубе каналу.

Испод сваког видеозаписа имаћете назив професора и кратак опис лекције о којој се говори.

Данас су то:

БИОЛОГИЈА

Час одржала: проф. Јасин Хоџић, ПУ Рицхмонд Парк

Лекција за ученике 9. разреда

Назив лекције: Наука о човјеку – Увод

На претходна два часа смо се подсјетили шта сте учили током прошле године, а обраду тема из деветог разреда започињемо науком о човјеку, односно са уводом и основама антропологије. Поред антропологије, споменут ћемо и друге двије дисциплине које ће нам бити изузетно важне у овој школској години, а то су анатомија и физиологија. Иако је вама термин хигијена итекако близак, сазнат ћемо нешто више о хигијени. Такођер, укратко ћемо говорити и о грађи човјечијег тијела и свим системима органа који га сачињавају. На крају ћемо се подсјетити на грађу ћелије.

ФИЗИКА

Час одржала: МСц Емина Джаферовић-Машић

Лекција за ученике 7. разреда

Назив лекције: Међународни систем јединица

У данашњој лекцији се упознајемо с Међународним системом мјерних јединица (Си систем). То је систем који је усвојен давне 1960. године у Паризу кроз потписивање споразума о усвајању основних мјерних јединица. Међународни систем мјерних јединица усвојеним договором представља седам основних мјерних јединица за седам основних физичких величина као што су: дужина, вријеме, маса, термодинамичка температура, јачина свјетлости, јачина струје и количина твари.
Осим упознавања са Си системом, упознат ћемо се и с појмом префикса које користимо да лакше изразимо велике и мале бројне вриједности.

ГЕОГРАФИЈА

Час одржао: проф. Ведран Зубић, ЈУ Гимназија Добриња

Лекција за ученике 9. разреда

Назив лекције: Геолошка грађа и петрографски састав БиХ

Прошли пут смо говорили о географском положају Босне и Херцеговине, а данас ћемо у оквиру теме геолошка грађа и петрографски састав БиХ сазнати нешто више о њеним природно-географским одликама. Поједностављено, у оквиру ове теме ћемо истражити свијет геолошке прошлости да бисмо сазнали “кад је шта настало и од чега је грађено?”.
А како бисмо сазнали од чега су грађени одређени сегменти територија БиХ, као и у којем периоду су настајали, поредат ћемо их стратиграфски ‒ од најстаријих до најмлађих елемената, односно геолошких ера.

МАТЕМАТИКА

Час одржала: проф. Фахрија Муратовић, ЈУ ОШ Осман Нури Хаџић

Лекција за ученике 8. разреда

Назив лекције: Квадратна једначина и квадратни коријен

Примјер 1. Ријеши једначине.

а) x²=9

б) x²=81

ц) X²=16/49

д)X²=2,25

Примјер 2. Ријеши једначине. ·

а.) x²=81

б.) -2x²-1=51

ц.) (-2 1/3-3/4·4/9)·x²=1-3 2/3

Задаци.

  1. √(49/100)= √1-9/27=
  2. 1 3/4 x²=4/7
  3. 4,75-2x²=0,75

Задаћа.

√(11/9)+5/4+11/36=