Делегати Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине на данашњој сједници требали би разматрати измјене Изборног закона којима би се укинуло право да на изборима буду биране, због ратних злочина осуђене, особе.

Иницијативу за измјену тог законског рјешења поднио је делегат Клуба Бошњака у Дому народа Денис Бећировић (Социјалдемократска партија – СДП) који је у приједлогу измјена појаснио да биране не би могле бити особе које су издржале казну Хашког трибунала или домаћег суда за то кривично дјело.

Уставноправна комисија Дома народа БиХ је утврдила усаглашеност тог приједлога закона са Уставом и правним системом БиХ, међутим, чланови те комисије нису подржали принципе предложеног закона.

Дневним редом сједнице предвиђено је и да се по хитном поступку разматрају допуне Кривичног закона БиХ на приједлог делегата из Клуба Хрвата Златка Милетића (Демократска фронта – ДФ).

Државни делегат предлаже да се Кривичним законом успостави одговорност за особе које негирају геноцид и ратне злочине те институција које доносе одлуке о додјели признања, награда и привилегија пресуђеним ратним злочинцима или одлуке о именовању јавних објеката по пресуђеним ратним злочинцима осуђеним правоснажним одлукама Међународног суда правде, Међународног суда за бившу Југославију или домаћег суда.

Том законском допуном, појашњава Милетић, утврдила би се правна и кривична одговорност особа које негирају или не прихватају пресуде међународних и домаћих судова надлежних за кривична дјела ратног злочина или злочина против човјечности.

На дневном реду су и измјене Закона о платама и накнадама којима би се осигурало повећање плате војницима и подофицирима Оружаних снага БиХ с најнижим коефицијентом за обрачун плате.

Делегати би требали дати и свој став о неколико извјештаја међу којима су годишњи извјештаји Високог судског и тужилачког вијећа БиХ за 2017. и 2018. годину те Специјални извјештај о изгледу, употреби и заштити државних односно службених обиљежја као и Извјештај о раду Правобранилаштва.

Пред делегатима су и делегатске иницијативе Дениса Бећировића које се односе на измјене Устава у складу с провођењем пресуда Европског суда за људска права те измјена релевантног законодавства с циљем провођења пресуде тог суда, док је Милетић затражио измјене Закона о ВСТВ-у.